Hoe solliciteer je succesvol via een selectiekantoor?

Je moet als jonge werkzoekende solliciteren via een selectiebureau? Waaraan mag je je verwachten? En hoe bereid je je best voor? Twee managers van een selectiekantoor geven tips. 

 

Procedure

Koen Maes, oprichter van selectiekantoor A Priori: “Wij bepalen eerst de relevantie van het cv. Is dat positief, dan volgt een grondige telefonische screening waarin we een aantal kernzaken als motivatie, ervaring en salaris afstemmen. Met die info trekken we naar de klant om samen de volgende stap te bepalen. In het positieve geval volgt een diepte-interview bij ons op kantoor, gekoppeld aan een testprocedure waarbij verschillende competenties worden gemeten.” Als die hele procedure positief is verlopen, stelt A Priori de kandidaat en de opdrachtgever aan elkaar voor. Maar elk selectiekantoor heeft z’n eigen procedure.

 

“De eerste stap bij ons is een verkennend gesprek, zegt Erik Colemonts, business manager Vlaanderen bij het internationale selectiekantoor Mercuri Urval. “We toetsen bij ons op kantoor een aantal cruciale zaken af en briefen de kandidaat over de functie en de verwachtingen. Als de selectie-expert het gevoel heeft dat de kandidaat en het bedrijf iets voor elkaar kunnen betekenen, dan volgt er een tweede gesprek in aanwezigheid van iemand van het bedrijf in kwestie. Is het gevoel na stap twee nog positief, dan volgt een assessment.”

 

Waarnaar wordt gepolst?

Erik Colemonts: “Bij Mercuri Urval stellen rekruteringsexperts zich bij een selectieprocedure vier vragen:

 

  1. Weet hij/zij het? Heeft een kandidaat informatie opgezocht over de functie, het bedrijf, de sector en de concurrentie?
  2. Kan hij/zij het? Wat zijn de kandidaat z’n sterktes en op welke vlakken kan hij nog groeien of bijleren? Best koppelt hij daarvoor het inside-out-denken aan het outside-in-denken: wat kan mij interesseren, en omgekeerd, wat kan ik betekenen voor het bedrijf?
  3. Wil hij/zij het? Een kandidaat moet tonen dat hij gretig is. Enthousiasme en motivatie zijn cruciaal.
  4. Zal hij/zij het? Er is niets mis met verschillende opties verkennen, maar wij moeten wel het gevoel hebben dat een kandidaat voor de job zal gaan als de selectieprocedure een positieve uitkomst biedt.

 

Hoe kan ik me voorbereiden?

 

Jezelf goed inschatten, daar draait het om.  Al is dat als pas afgestudeerde niet evident beseft Colemonts. “Zorg dat je er staat: zelfverzekerd zonder arrogant te zijn. Toon ook dat je in staat bent tot zelfrelativering en dat je een vleugje humor hebt. Koen Maes somt nog een aantal belangrijke punten op: “Stiptheid, verzorgdheid, eerlijkheid en authenticiteit – wees jezelf.” Tot slot mag je nooit wanhopen. Koen Maes: “Als een kandidaat niet gekozen is, evalueren we wel zijn of haar potentieel in het licht van andere bestaande of toekomstige opportuniteiten.” Colemonts raadt aan om solliciteren via een selectiekantoor als on the job learning te beschouwen. “Vraag aan het einde van een selectieronde hoe de rekruteerders je hebben ervaren. Dat zijn belangrijke lessen die je kunt meenemen naar een volgend gesprek.”