Waarom je ook niet te gretig mag solliciteren

Heb je al massa’s sollicitatiebrieven geschreven en/of gesprekken achter de rug en is het je nog steeds niet gelukt om een job te strikken? Dan bestaat de kans dat je ondertussen flink wanhopig bent, en loop je kans op nog meer afwijzing. Deze signalen moet je echt vermijden.

 

 

1. Je accepteert alles

Tijdens een sollicitatiegesprek kan er gepolst worden naar taken en werktijden die jou goed zouden liggen. Heb je daar geen mening over? En ook elk salaris dat ze bieden is goed voor jou? Deze houding lijkt misschien flexibel, maar straalt niets dan wanhoop uit. Zoveel meegaandheid is niet wat werkgevers zoeken: die willen iemand die weet wat hij wil en wat zijn kwaliteiten zijn. Accepteer niet zomaar alles en vraag tijd om na te denken over hetgeen je aangeboden wordt.

 

2. Je wedt op teveel paarden

Je solliciteert op elke vacature die je maar tegenkomt. Daardoor heb je geen tijd hebt om je brief en CV goed aan te passen aan elk bedrijf en bovendien straalt je brief geen passie uit, hoe goed je het ook probeert te verwoorden. Een werkgever doorziet dat en voelt haarscherp aan dat jij niet per se déze baan wil, maar welke baan dan ook. Dat werkt niet: een werkgever wil jouw nummer 1 zijn.

 

3. Je lichaamstaal is wanhopig

Wanhoop straalt ook uit door je lichaamstaal. Je zit bijvoorbeeld te wriemelen, maakt weinig oogcontact en kijk steeds maar naar de grond. Werk dus aan je houding: geef een ferme handdruk, maak een praatje, straal rust en zelfzekerheid uit. Oefen de interviewvragen en je eerste indruk van tevoren goed voor de spiegel, of neem jezelf eens op met een videocamera.

 

4. Je taalgebruik is erover

Overdrijvingen stralen wanhoop uit. Zou je ‘een moord doen’ voor deze job, heb jij ‘ronduit fantastische verkoopskills’ en was je vorige werkgever ‘echt lyrisch’ over jouw kwaliteiten? Je moet jezelf natuurlijk verkopen, maar bewaar wel de rust in je taalgebruik. Vertel zonder hyperbolen over je kwaliteiten, heb concrete voorbeelden paraat en toon je enthousiasme zonder daarbij te overdrijven.

 

5. Je bent niet oprecht

Je verzint smoesjes over dat gat op je CV of je liegt over je ontslag. Vertel liever gewoon de waarheid, zonder je daarvoor te schamen. Wees daarbij natuurlijk wel diplomatiek. Verklaar het gat op je CV niet met een jaar feesten en slapen, maar noem het een ‘tussenjaar’. Draai echter niet rond de pot en blijf dicht bij de realiteit. Werkgevers willen iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden, niet iemand die de ‘schuld’ steeds buiten zichzelf legt.

 

 

Lees ook:

Solliciteren zonder de juiste kwalificaties: Dit is de strategie

6 tips om een blijvende indruk na te laten

10 redenen waarom je de job niet kreeg