Waar zie je jezelf in 5 jaar? Vermijd clichéantwoorden

De vraag “waar zie je jezelf in 5 jaar” krijg je standaard voorgeschoteld tijdens een sollicitatiegesprek. De werkgevers stellen ze maar al te graag omdat je in je antwoord meer prijsgeeft dan je denkt. Heb je een duidelijke carrièreplanning en weet je waar je naar toe wilt? Weet je wat de positie waarvoor je solliciteert precies inhoudt? Hoe definieer jij succes? Hier zijn alvast enkele tips om origineel uit de hoek te komen.

Wees ambitieus, maar realistisch

Werkgevers zullen sneller aangetrokken zijn tot ambitieuze kandidaten, want niemand wil een werknemer die onverschillig is over zijn job. Maar je bent ook best realistisch. Als je bijvoorbeeld zegt dat je binnen drie jaar een team van 20 man wil leiden, terwijl dat normaal gezien pas na 10 jaar mogelijk is, kan je arrogant en onvoorbereid overkomen.

Doe je research om deze onrealistische aspiraties te vermijden. Bekijk de website van het bedrijf en de LinkedIn-profielen van de werknemers aandachtig voor je interview om na te gaan hoelang het duurt om promotie te maken.

Praat over verwezenlijkingen en verantwoordelijkheid

Je maakt een andere veelvoorkomende fout door te praten over geld of andere voordelen. Bijvoorbeeld: “Ik wil 50.000 euro meer verdienen, een bedrijfswagen en een hospitalisatieverzekering.” Daarmee overtuig je geen werkgevers. Antwoord door te zeggen dat je focust op je professionele ontwikkeling. Praat over de vaardigheden die je wilt ontwikkelen of verantwoordelijkheden die je wilt krijgen.

Wees specifiek, maar flexibel

Vage antwoorden kun je beter vermijden. “Ik weet het niet goed, vijf jaar is nog lang. Ik zie mezelf wel doorgroeien in marketing, maar ik ben ook geïnteresseerd in financiën”, bijvoorbeeld.

Werkgevers willen iemand die weet wat hij wil. Iemand aannemen, trainen en helpen zichzelf te ontwikkelen, kost veel geld en is intensief. Als jij na zes maanden al weggaat, is je werkgever zowel tijd als geld kwijt.

Anderzijds mag je ook zeker niet liegen over je plannen. Je hoeft niet al je opties uit de doeken toe doen, maar spreek voornamelijk over je interesses in de sector.

Specifieke aspiraties vallen vaak in goede aarde, maar blijf flexibel. Probeer het dus voorzichtig te formuleren. Zeg niet: “Ik moet binnen de drie jaar gepromoveerd worden en zal zeer teleurgesteld zijn als ik niet kan samenwerken met high profile klanten binnen de vijf jaar”, maar “ik zou graag meer verantwoordelijkheid en de kans willen krijgen om samen te werken met enkele van de high profile accounts.” Met het eerste antwoord lijkt het alsof je zegt dat als het bedrijf je ambities niet kan waarmaken, je zeer teleurgesteld zal zijn. Met het tweede antwoord stel je je meer flexibel op.

Benadruk jouw meerwaarde

Je krijgt de kans om subtiel te benadrukken welke meerwaarde jij kunt bieden aan je potentiële werkgever. Dat kan je onopvallend aanpakken door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik wil voornamelijk een verschil maken in het bedrijf door een bijdrage te leveren aan jullie reputatie als leider in de sector en te zorgen voor groei en succes.”

Bron: The Guardian