Narcisten maken betere indruk tijdens sollicitatiegesprek

Voor bescheiden sollicitanten is het moeilijker een job te vinden dan voor mensen met veel zelfvertrouwen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Brits-Columbia.

Sollicitanten met narcistische persoonlijkheden zijn succesvoller dan bescheidenere kandidaten met dezelfde kwalificaties. Daarnaast toont de studie ook aan dat sollicitanten van landen met een cultuur die veel aandacht heeft voor empathie het moeilijker hebben om werk te vinden.

Voor het onderzoek filmden de researchers 72 deelnemers die een simulatiesollicitatiegesprek hielden. Voor het interview stelden de onderzoekers vragen om te kijken hoe narcistisch elke deelnemer was. De opnames van de gesprekken werden vervolgens voorgelegd aan anderen.

Culturele verschillen

Volgens de personen die de videobeelden bekeken, praten de kandidaten met meer narcisme niet alleen graag over hun verwezenlijkingen, maar maken ook meer oogcontact met de interviewer. Daarnaast maken ze sneller grapjes en stellen ze meer vragen. Daardoor kwamen ze over als meer aantrekkelijke kandidaten voor de functie. De kandidaten met een Japanse, Chinese en Koreaanse achtergrond waren opmerkelijker minder narcistisch en zouden dan ook minder snel aangenomen worden.

Positieve indruk

Volgens professor Del Paulhus, die de studie leidde, kunnen zowel de sollicitanten als de kandidaten hieruit belangrijke lessen trekken. “Een sollicitatiegesprek is een van de weinige sociale situaties waar narcistisch gedrag zoals opscheppen echt een positieve indruk maakt,” zegt hij. “Normaal gezien worden mensen afgeschrikt door dergelijk gedrag.”

“Kandidaten moeten proberen meer verbonden te zijn met de interviewer. Recruiters moeten verder kijken dan de culturele gewoontes. In plaats van te kiezen op basis van oppervlakkige charme, moeten ze kiezen voor de kandidaat die het meest geschikt is voor een langdurige samenwerking”, besluit hij.

Bron: The Telegraph