Met deze non-verbale wapens scoor je tijdens je sollicitatie

Breekt het angstzweet je al uit als je het woord ‘sollicitatie’ hoort vallen? Heb je al meerdere jobs aan je neus zien passeren omdat je gewoon té zenuwachtig was tijdens het gesprek. Met deze tips van lichaamsexpert Dana Ketels kan het alleen maar beter gaan!

 

 

De voorbereiding: fiere houding, buikademhaling, start!

De ingesteldheid waarmee je het gesprek aangaat, is van het allergrootste belang. Wat je vanbinnen voelt, zie je immers aan de buitenkant. Een positieve mindset creëren, kan je ook op een non-verbale manier. Onderzoek toont aan dat je lichaam meer stresshormoon of cortisol aanmaakt wanneer je neerzit. Ga voor je sollicitatiegesprek dus zeker even rechtstaan. Hou je rug recht, ontspan je schouders en hou je hoofd statig. Op die manier creëer je meer ruimte in je borstkas, zodat je rustiger en dieper vanuit de buik kan ademen. Oefen de ‘powerpositie’ desnoods een paar minuutjes in het toilet of in de lift.

 

Het gesprek: overtuigen in een paar minuten

‘Ook getest op mensen’, het voorlichtingsprogramma met presentator Marcel Vanthilt op Eén, onderzocht de impact van de eerste indruk. Vier kandidaten kregen elk twee minuten de tijd om zich bij de interviewers te profileren. Na een pauze kregen ze opnieuw twintig minuten de tijd om te overtuigen. Wat bleek? Die laatste twintig minuten hadden nog nauwelijks invloed op de beslissingsvorming van de interviewers. Je overtuigingskracht laat zich gelden in die cruciale eerste minuten. Daarbij is je non-verbale communicatie – meer bepaald je lichaamstaal en intonatie - van doorslaggevend belang.

 

Afsluiten met een glimlach

Als je weggaat, doe dat dan op een even rustige manier als toen je binnenkwam. Mensen geven met hun lichaamstaal veel prijs wanneer ze niet praten. Let er bijvoorbeeld op dat je geen zucht van opluchting slaakt omdat het gesprek achter de rug is. Kijk nog eens om voor je de deur uitgaat en lach op een oprechte, maar zakelijke manier. En tot slot: zelfvertrouwen is de sleutel tot een goed sollicitatiegesprek. Geloof dus in jezelf!

 

Open houding

- Kom rustig binnen in de gespreksruimte.

- Let erop dat je niet te veel bij je hebt, want dan kom je chaotisch over.

- Oogcontact is heel belangrijk.

- Glimlach, want een glimlach is ontwapenend en universeel.

- Hou je handen boven tafel. Daarmee geef je aan dat je betrouwbaar bent.

- Stel dat je een drankje aangeboden krijgt, hou het drankje dan niet voortdurend voor je als een soort van schild. Dan kom je angstig over.

- Leun een beetje naar voren wanneer de andere partij spreekt: dat toont interesse en aandacht.

 

Handdruk: geef geen bovenwaartse handdruk, dat komt dominant over. Een halve handdruk is daarentegen ook geen aanrader, want het geeft een afstandelijke indruk. De juiste optie is de zelfverzekerde, gelijkwaardige handdruk.

Handgebaren:

Als je je woorden ondersteunt met handgebaren, kom je betrouwbaar over. Let er wel op dat je niet té expressief wordt en daardoor de aandacht van de boodschap afleidt.

Stem: je intonatie is een van de cruciale elementen in non-verbale communicatie. Ook hierop kan je oefenen om te voorkomen dat je niet te monotoon, te snel of net te traag praat.

 

 

Lees ook:

Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

Hoe schrijf je een goed cv