Maak binnen de 30 seconden een goede indruk op je sollicitatiegesprek

Als je iemand voor het eerst ontmoet, vormt die persoon binnen enkele seconden een indruk van jou. Een goede eerste indruk maken is dus cruciaal, zeker bij een sollicitatiegesprek. Deze tips helpen je alvast op weg.

 

1. Let op je lichaamstaal

In een gesprek reageren we vaak instinctief. Als we het met iets eens of oneens zijn, zenden we meteen signalen uit. Probeer erop te letten dat de signalen die je uitzendt, niet bedreigend overkomen.

 

2. Respecteer de persoonlijke ruimte van de ander

Let niet alleen op je eigen lichaamstaal, hou ook de lichaamstaal van je gesprekspartner in de gaten. Sommige mensen zijn erg gesteld op hun persoonlijke ruimte. En de grens daarvan ligt voor iedereen anders. Als iemand naar voren leunt, doe dat dan ook. Leunt iemand naar achteren, leun dan ook wat naar achteren.

 

3. Wees jezelf

Een eerste indruk is vaak gelinkt aan verwachtingen. We willen allemaal dat mensen beantwoorden aan de verwachtingen die wij over hen hebben. Is dat niet zo, dan voelen we verwarring of teleurstelling. Probeer dus nooit iemand te imponeren door verrassend uit de hoek te komen. Wees gewoon jezelf.

 

4. Blijf positief

Ook als je geen redenen hebt om vrolijk te zijn of als je je niet goed in je vel voelt, probeer toch te (glim)lachen. Je straalt dan positieve energie uit, en dat is bij een eerste indruk heel belangrijk.

 

5. Synchroniseer

Zorg ervoor dat je lichaamstaal, je woorden en de toon waarop je spreekt op elkaar afgestemd zijn. Als je zelfverzekerd wil overkomen, maar je zegt de dingen op een vrij agressieve manier, kom je gewoon arrogant over.

 

6. Gebruik taal die de zintuigen prikkelt

Als je over een onderwerp spreekt op een manier die mensen prikkelt, blijf je hen bij.

 

7. Wees nieuwsgierig

Stel zelf ook vragen, toon interesse. Je gesprekspartner zal dat meer op prijs stellen dan iemand die enkel luistert of, nog erger, de hele tijd over zichzelf praat.

 

8. Dress to impress

Zoek naar een persoonlijke stijl die bij jou past en die uitstraalt hoe je wil overkomen. Beschouw jezelf als een product. Je kleren zijn de verpakking en die zijn net zo belangrijk als de inhoud.

 

9. Maak een persoonlijk statement over jezelf

Studeer desnoods wat woorden en zinnen in. Beschouw je persoonlijk statement als een presentatie, een pitch over jezelf. Als mensen je vragen wie je precies bent of wat je doet, zeg je altijd hetzelfde. Zo ben je beter voorbereid op (onverwachte) vragen.

 

Meer sollicitatie tips? Je vindt ze hier