Hoe beantwoord je de vraag ‘Hoe heb jij het verschil gemaakt?’

Solliciteer je voor een nieuwe job? Dan is de kans groot dat je de vraag hoe je het verschil hebt gemaakt in je huidige functie krijgt voorgeschoteld. Hier zijn 6 tips om je te helpen een goed antwoord op die vraag te formuleren.

 

1. Wees je ervan bewust waarom recruiters deze vraag stellen

Eigenlijk is deze vraag een andere manier om te vragen waar je kracht ligt. Wat onderscheidt jou van anderen?’ Ben je in staat om veranderingen door te voeren? Kun je je plannen ook daadwerkelijk implementeren? Kun je het hoger management beïnvloeden? Daarnaast kan je antwoord inzicht geven in de competenties die je hebt ontwikkeld, of de inhoudelijke kennis die je hebt opgedaan.’

 

2. Bereid voorbeelden voor

Heb je een project tot een succesvol einde gebracht? Heb je orde in chaos weten te scheppen? Hoe weet je lastige klanten mee te krijgen in je verhaal? Dat zijn voorbeelden die je kunt geven in je sollicitatiegesprek. Blijf in ieder geval bij jezelf, jouw taak en rol, als deel van een groter geheel.

 

3. Wees zo specifiek mogelijk

Schets duidelijk welk verschil jij hebt gemaakt. Op welke andere spelers heeft jouw succes impact gehad? Geef ook hier een voorbeeld van een situatie die raakvlakken heeft met de functie waarop je nu solliciteert. Wees in ieder geval niet te lang van stof. Spreek ook niet in de wij-vorm. Dan wordt niet duidelijk wat jouw impact exact is geweest.

 

4. Geef anderen de eer die hen toekomt

Laat duidelijk je passie en motivatie blijken, maar vergeet niet om credits te geven aan de personen die dit toekomt. Echt het verschil maken doet niemand alleen, je bent vaak een initiator of de motor ergens achter. Verandertrajecten of innovaties zijn vaak het werk van projectteams of verschillende afdelingen.

 

5. Overdrijf niet

Wees eerlijk en overdrijf niet. Je gesprekspartners kunnen er met doorvragen doorheen prikken. Als dan blijkt dat je inderdaad zwaar hebt overdreven, dan is je geloofwaardigheid volledig verdwenen en werkt je succesverhaal averechts.

 

6. Noem (ook) andere successen

Mocht je in je huidige functie onvoldoende verschil hebben kunnen maken, leg dan uit waarom je dat vindt. En probeer vervolgens een voorbeeld te geven van hoe je elders wel het verschil gemaakt hebt. Kies wel een recent voorbeeld, dat verband houdt met de huidige fase in je carrière.

 

Meer sollicitatietips vind je hier: vacature.com/carriere/solliciteren

Bron: www.intermediair.nl