Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

Uitgenodigd op een sollicitatiegesprek? Super, want nu kan het echte werk beginnen. Dit is de uitgelezen kans om indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal. Omdat je op zoveel tegelijk moet letten, zetten wij de belangrijkste zaken op een rijtje.

Inhoud

 1. Een voorbereide sollicitant is er twee waard
 2. Duik je kleerkast in
 3. Breng de nodige documenten mee
 4. Moment van de waarheid: het gesprek
 5. Na het sollicitatiegesprek

Uiteraard is het belangrijk te weten bij welk bedrijf je gaat solliciteren. Ben je onvoorbereid, dan kan de recruiter de indruk hebben dat je niet echt geïnteresseerd bent of niet genoeg moeite hebt gedaan.

 

Zorg dat je het antwoord weet op deze vragen:

 1. Waarom wil ik bij dit bedrijf aan de slag ?
 2. Wat weet ik over het bedrijf ?
 3. Voor welke exacte functie solliciteer ik precies ?

 

Hoe voorbereiden ?

Hoe meer je weet over het bedrijf, hoe beter.

 1. Weet bij wie je op gesprek gaat. Zoek op voorhand even op welke functie die persoon in het bedrijf heeft. Vergeet ook zeker zijn of haar telefoonnummer niet te noteren. Je weet nooit of je in een vervelende file terechtkomt op weg naar het gesprek.  
 2. Zoek zo veel mogelijk informatie over het bedrijf op. Weet wat de voornaamste activiteiten zijn van het bedrijf, met wie ze samenwerken en waar de vestigingen zich bevinden. Start je zoektocht op de website van het bedrijf. Leg je oor ook te luisteren bij mensen die het bedrijf kennen.

TIP

Ga even kijken in de rubriek ‘Bedrijven’ op onze website. Daar kan je terecht voor meer achtergrondinformatie over de bedrijven die jobs aanbieden. 

 1. Surf rond op het internet en volg de actualiteit. Wie weet verschijnt er info over het bedrijf die nuttig is voor je gesprek.
 2. Weet dat een goed gesprek tweerichtingsverkeer is. Door zelf ook vragen te stellen tijdens het gesprek toon je dat je opdracht geïnteresseerd bent in het bedrijf.
 3. Denk na over welke vragen je zou krijgen. Bijvoorbeeld: ‘Wat weet je over het bedrijf?’, ‘Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?’

 

Een passende outfit is belangrijker dan je denkt. In één oogopslag zien werkgevers of je bij het bedrijf past of niet. 65 % van de werkgevers geeft aan dat kledij een doorslaggevend element is wanneer ze tussen twee evenwaardige kandidaten moeten kiezen.

 

 1. The basics

Enkele tips gelden voor iedereen. Zorg voor een frisse adem, verzorgde nagels en een net kapsel. Voor de heren is het belangrijk een geschoren gelaat of een goed getrimde baard te hebben. Dames, zorg voor discrete make-up en parfum.

 

 1. Kleden naargelang de bedrijfscultuur

Welke kledij je draagt, hangt af van het type bedrijf waarbij je solliciteert. Als je de nodige research hebt gedaan over het bedrijf, kan je dit vast wel juist inschatten.

 

 1. Werk en privé gescheiden houden

Laat items die je levensstijl benadrukken thuis.  Dus geen de T-shirts van ‘Greenpeace’ of ‘The Rolling Stones’. Te grote juwelen of opvallende piercings laat je beter ook achterwege. Ze leiden de aandacht tijdens het gesprek af.

 

 1. Beter te formeel dan te infomeel

Ben je onzeker of wat je moet aantrekken, hou dan in het achterhoofd dat je beter te formeel dan te informeel gekleed bent. Vrouwen die niet graag een kleedje of rokje dragen, kunnen ook gerust een nette broek aandoen. Een jeans trek je beter niet aan.

 

 1. Kledingblunders

Vrouwen

Mannen

Een te diepe decolleté

Een slecht gestreken of te korte broek

Een zwarte bh onder een witte blouse

Een te strak zittende das of een met stripfiguren op

Een te strak topje

Een ongeschoren look

 

Vergeet niets met deze handige checklist:

 1. Je cv

Het is de logica zelve. Ook al heb je de recruiter je cv opgestuurd, toch is het goed om zelf een uitgeprint exemplaar op zak te hebben.

 1. Je portfolio

Wie solliciteert voor een creatieve functie (designer, grafisch vormgever…), kan indruk maken door een portfolio voor te leggen. Maar ook andere mensen kunnen een selectie van hun mooiste realisaties meebrengen.

TIP

Breng altijd een extra exemplaar mee van je portfolio. Op die manier kan de potentiële werkgever het document nog eens rustig bekijken.

 1. Je voorbereiding of ‘spiekbriefjes’

Wie zich thuis al goed voorbereid heeft op de verwachte vragen, kan de structuur daarvan op papier meebrengen. Gebruik wel enkel kernwoorden in een schema.

 1. Eventueel: relevante artikels over het bedrijf of de sector

Hiermee bewijs je dat je je ‘huiswerk’ heel grondig hebt gedaan. Je kan er tijdens het gesprek bepaalde argumenten mee staven of een debat voeren.

 1. Eventueel: een plan met jouw langetermijnvisie voor het bedrijf

Heb je bepaalde inzichten of toekomstvisies voor het bedrijf, dan kan je die voorleggen. Hiermee toon je dat je zin hebt voor initiatief en een harde werker bent.

 

Heb je ook dit nog mee ?

o   Het adres en uur van de afspraak

o   De naam en functie van je gesprekspartner

o   Een kaart of gps om de weg te vinden

o   Schrijfgerief en blanco papier

TIP

Vertrek zeker op tijd. Hou rekening met het verkeer of eventuele vertragingen. Zo vermijd je bijkomende stress. Mocht er toch nog iets fout gaan, licht dan tijdig je gesprekspartner in.

 

Een sollicitatiegesprek is niet zomaar een ‘babbeltje doen’. Het is een verkoopgesprek waarbij je met duidelijke argumenten op de proppen moet komen. Geen enkel gesprek verloopt gelijk, maar er zijn een aantal constanten.

Een goede eerste indruk

Naast wat je zegt, is het ook belangrijk een goede lichaamshouding te hebben. Een eerste indruk is snel gemaakt. De volgende tips lijken misschien details, maar ze kunnen een groot verschil maken.  

 

o   Oogcontact

Als je zenuwachtig bent, is het moeilijker om niet weg te kijken van je gesprekspartner. Probeer toch oogcontact te maken. Zo kom je zelfzeker over en toon je dat je assertief bent.

 

o   Een stevige handdruk

Een handdruk geeft meer weg dan je zou vermoeden. Een stevige handdruk toont dat je sterk in je schoenen staat.

 

o   Duidelijk spreken

Haal je beste standaardtaal boven. Dialect hoort niet thuis op een sollicitatiegesprek. Articuleer zo goed mogelijk en zorg ervoor dat je gesprekspartner je goed verstaat. Let wel op dat je niet te veel praat. Kom op de juiste moment tussen en luister vooral goed.

 

o   Niet friemelen

Nervositeit kan bepaalde tics met zich meebrengen. Vermijd in ieder geval gefriemel aan je haar, kledij of gezicht. Het komt onprofessioneel over. Leg liever je handen losjes op je schoot of op de leuning van je stoel. Zit je aan tafel, leg dan je handen zichtbaar op tafel.

TIP

Glaasje plat of bruis ? Als je de keuze krijgt tussen bruis of plat, ga dan voor plat water. Zo vermijd je oprispingen terwijl je spreekt.

 

Wat doe je beter niet tijdens een sollicitatiegesprek ?  

 

o   Vraag niet wat de werkuren zijn

Onmiddellijk informeren naar het uurrooster, geeft de indruk dat je alleen het minimum aantal uren wil presteren. Het is subtieler om te informeren naar hoe een doorsnee werkdag eruit ziet.

 

o   Tijdens een eerste gesprek informeren naar vakantie of extralegale voordelen

Polsen naar vakantie of voordelen is voorlopen op de feiten. Je weet nog niet of je aangenomen bent.

 

o   Niet te serieus

Een glimlach zorgt ervoor dat je sympathiek en vriendelijke overkomt. Belangrijk om te weten voor de 38% van de sollicitanten die nooit een glimlach op de lippen toveren.

 

o   Slecht praten over ex-werkgevers

Dit heeft een averechts effect. Je toekomstige werkgever denkt dan misschien dat je een klager bent.

 

o   Standaard ingestudeerde antwoorden

Je voelt je misschien wel veilig met standaard ingestudeerde antwoorden, maar ze zijn vervelend voor de recruiter. Het komt over als je niet echt enthousiast bent over de job. Denk verder dan je neus lang is en maak eens een grapje of vertel over een situatie die je eens meemaakte.

TIP

Wat met je gsm? Het is beter vlak voor je gesprek de gsm uit te zetten. Zet ze ook niet op trilfunctie om vervelend gezoem te vermijden. Zo wordt jij zeker niet gestoord tijdens het gesprek.

 

Q&A: vijf vragen die een werkgever zeker stelt. 

Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde, maar toch zijn er een aantal vragen die altijd terugkomen. Bereid je goed voor op de volgende vragen.

 

 1. Vertel iets over jezelf.

Het is een klassieke vraag om een gesprek mee te beginnen. Toekomstige werkgevers kunnen namelijk heel wat afleiden uit de vraag. Wat voor persoon je bent, welk werk je in het verleden hebt gedaan en waar je interesses liggen. Vertel niet elk detail van je leven, maar wel wat je op professioneel vlak kan betekenen voor het bedrijf. Waar kom je vandaan, wat kan je, waar wil je naartoe in je carrière. Het is niet goed als een papegaai op te sommen wat al in je cv staat. Bedenk op voorhand wat je er nog kan aan toevoegen.

 

 1. Waarom ben jij de geknipte persoon voor deze job?

Deze vraag duikt meestal op tegen het einde van het gesprek. De recruiter heeft op dat moment al een redelijk goed beeld van je competenties en geeft je de kans om bepaalde vaardigheden extra te benadrukken. Hier kan je een bepaalde eigenschap extra in de verf zetten.

Voorbeeld

Solliciteer je voor een job als Customer Service medewerker, dan kan je benadrukken dat je in het verleden met klanten hebt gewerkt én dat je wel de basis van boekhouding kent.

 

 1. Wat zijn je zwakke punten ?

Als je niet voorbereid bent, dan kan je bij deze vraag lelijk door de mand vallen. De recruiter wil vooral nagaan of je een antwoord kan geven zonder jezelf knel te praten. Probeer dus eerlijk te zijn, maar benadruk ook dat je geëvolueerd bent. Zeg niet dat je ‘nogal perfectionistisch bent’. Het is een weinig origineel antwoord en niet meer geloofwaardig.

Voorbeeld

Iemand die koppig is, kan daar best wel een positieve noot aan geven. “Ik ben koppig, maar dat maakt van mij een doorzetter als ik een opdracht krijg. Bovendien heb ik in het verleden al geleerd wanneer ik mijn koppigheid opzij moet zetten.”

 

 1. Waarom heb je belangstelling voor dit bedrijf?

Je toekomstige werkgever peilt hiermee naar jouw interesse voor de functie en voor het bedrijf. Dit is je kans om te tonen hoe goed je je hebt voorbereid voor het gesprek. Zeg ook wat je aanspreekt in de functie en hoe jij je ervaring en kennis zou kunnen gebruiken. Toon dat je enthousiasme oprecht is en dat je niet van plan bent om er binnen enkele maanden mee te stoppen.

 

 1. Hoeveel zou je willen verdienen ?

Dit is een heel gevoelige vraag. Onmiddellijk een bedrag noemen, kan fout overkomen. Geef dus wat uitleg bij je vraag. Zorg ervoor dat het bedrag dat je opgeeft, overeenkomt met de loonbarema’s binnen de sector. Weet wat je waard bent, hou er rekening mee dat het loon maar een deel is van het volledige salarispakket.

TIP

Klik even op  onze bruto-nettocalculator om te berekenen hoeveel jij waard bent.

 

Andere vragen die je nog kan verwachten: 

 • Waar zou je binnen enkele jaren op professioneel vlak willen staan ?
 • Waarom ben je zo vaak/zelden van job veranderd ?
 • Waarom heb je belangstelling voor ons bedrijf ?
 • Hoe ga je om met stress ?
 • Wat spreekt je (niet) aan in deze job?
 • Heb je al conflicten meegemaakt op het werk? Hoe ga je ermee om?
 • Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever ?

 

Vragen die je zelf kunt stellen tijdens het gesprek

Aan het einde van een gesprek krijg je meestal zelf de kans om vragen te stellen. Vermijd vragen waarvan je het antwoord op de website kan vinden. Zorg er ook voor dat je open vragen stelt.

 

5 relevante vragen:

 1. Waar past de functie precies binnen de organisatie van het bedrijf?
 2. Waarom is de job vrij gekomen?
 3. Krijg ik een opleiding bij de start en hoelang duurt de opleidingsperiode?
 4. Hoe verloopt de verdere sollicitatieprocedure ? Zijn er nog testen of gesprekken?
 5. Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?

TIP

Vergeet nadien niet je werkgever te bedanken voor de moeite. Een mooie afsluiter blijft sowieso ook hangen.

 

Meestal kan je na het gesprek al inschatten of het goed of slecht is gegaan. Toch kan het geen kwaad om aan zelfevaluatie te doen. Bereid je er ook op voor dat je afgewezen kan worden.

 

Hoe ga je om met afwijzing?

 

“Met spijt moeten we meedelen dat je niet bent weerhouden voor deze functie.”’ Het is een zin die elke sollicitant wel eens onder de neus krijgt. Wat nu ?

 1. Aanvaard je teleurstelling. Je steekt veel tijd in sollicitaties, het is dus normaal dat je teleurgesteld bent. Het is niet slecht om je frustratie even weg te werken door kwaad te zijn, te sporten, te vloeken…
 2. Waarom kozen ze jou niet ? Ga na waarom ze niet voor jou kozen. Paste de functie wel bij jou ? Neem ook gerust contact op met het bedrijf. Probeer het antwoord van de recruiter te zien als goede raad voor een volgende sollicitatie. Durf ook door te vragen wanneer je een abstract antwoord krijgt als ‘het gesprek van iemand anders verliep beter’.
 3. Leren uit afwijzing: Probeer te werken met de werkpunten die je kreeg. Het volgende sollicitatiegesprek zal ongetwijfeld al wat vlotter gaan.

 

Op tweede gesprek 

Een tweede gesprek is altijd goed nieuws. Het is een stap dichter in een concreet jobaanbod. Maar je bent er nog niet.

 

Wat mag je deze keer verwachten?

Dikwijls is een tweede gesprek langer en intensiever dan een eerste gesprek omdat de beslissing eraan komt. Nu kom je waarschijnlijk in aanraking met je toekomstige verantwoordelijke, terwijl het bij een eerste gesprek nog de personeelsafdeling was.

Merk je dat de job eigenlijk toch niet is wat je verwacht, wees dan niet bang om af te haken. Het wordt nochtans geapprecieerd dat je snel zegt als het niets voor jou is.

 

De beslissing

Niet alleen de recruiter, maar ook jij zelf moet ook een beslissing maken. Het salaris, het imago van de firma of het goede verloop van de gesprekken zijn geen reden om de job aan te nemen. Je moet de nieuwe job ook graag doen. Vraag je dus af of je baas/collega’s, de opdrachten en de bedrijfscultuur iets voor jou zijn. 

 

Bekijk ook: