Deze 5 sollicitatievragen zijn écht verschrikkelijk

Sommige sollicitatievragen lijken nog vervelender dan andere. Dit zijn er vijf die de meeste mensen enorm lastig vinden, maar gelukkig voor jou vertellen we er meteen bij hoe je er best op antwoordt.

 

Waarom vliegt een vliegtuig?

Meteen ben je uit je lood geslagen. Zo’n gekke vraag die je niet op een sollicitatiegesprek verwacht geeft je een ongemakkelijk gevoel. En dat wil de recruiter net, om te zien hoe jij reageert op een onverwachte situatie. Hoe ga je met deze vraag om? Maak een grapje, of geef een luchtig antwoord. Een hele theoretische uiteenzetting hoeft niet, tenzij je gaat voor een functie als vliegtuigbouwer.

 

Vertel eens iets over jezelf?

Waar begin je, wat vertel je en waar stop je? Je hele levensverhaal uit de doeken doen is niet nodig. De persoon voor je wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Vertel over jouw talenten en wat jou het meeste boeit en drijft. Leg jouw ervaringen uit en laat blijken waarom jij de perfecte man of vrouw bent voor de job.

 

Is er een moment geweest waarop een idee van jou niet werkte?

Vervelend, zo’n negatieve vraag want je wil liever het beste van jezelf laten zien. Nochtans hebben we allemaal al eens te maken met mislukkingen. Maar buig je dat ook om tot iets positiefs? Verbeter of verander je de plannen? Je laat zien dat je daarmee beschikt over zelfinzicht en bereid bent om te leren. En dat klinkt een recruiter als muziek in de oren.

 

Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?

Tien seconden is erg weinig om je boodschap goed te verpakken, en al zeker als deze vraag onverwacht komt. Bereid je daarom voor: zorg dat je je boodschap kort en krachtig kan vertellen. Maak wat je wil vertellen zo concreet en interessant mogelijk.

 

Kan je neen zeggen?

Je wil niet overkomen als een doordrammer of als een jaknikker. Wat je potentiële werkgever wil weten is of jij voor je mening durft uit te komen, ook als niemand het met je eens is. Denk goed na over het vooropgestelde profiel en onthoud dat het nooit kwaad om af en toe neen te zeggen.

 

Lees ook:

Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

Het evaluatiegesprek: je prestaties op de weegschaal

Vijf sollicitatievragen bedoeld om jou erin te luizen