De juiste dresscode voor een zomers sollicitatiegesprek

Het komt helaas/gelukkig niet al te vaak voor in ons land: soms moet je naar een sollicitatie terwijl het buiten 30° is. De verleiding is dan groot om in lichte en losse kledij te gaan, maar daar mag je vooral niet mee overdrijven.

 

 

Voor vrouwen

- Vrouwen kiezen best voor een geklede zomerbroek – of rok en een bloes. Een zomers jurkje kan wel maar let er dan op dat het minstens tot op de knie komt. Het is immers de bedoeling dat jij de aandacht trekt en niet je blote benen of te diep decolleté.

- Een mouwloos bloesje kan perfect maar een stretch topje met spaghettibandjes die je beha laten zien, zijn te mijden.

- Wees voorzichtig met accessoires. Draag niet te veel parfum, make-up of juwelen. Eenvoud siert. Bovendien voorkom je zo dat de make-up door de warmte uitloopt.

 

 

Voor mannen

- Mannen hoeven tegenwoordig niet altijd meer een kostuum met hemd en das aan voor een sollicitatiegesprek, maar vermijd casual kleding in kreukelstof of jeans. Draag steeds een broeksriem: dit geeft een meer verzorgde indruk en toont aan dat je ook let op details.

- Zorg dat je goed geschoren bent of dat je baard of snor keurig is bijgeknipt. Een driedaagse stoppelbaard kan misschien wel in creatieve beroepen maar is not done in veel andere sectoren.

 

 

Voor iedereen

- In sommige sectoren zal de werkgever toestaan dat je in een short of bermuda komt werken, maar draag dit niet tijdens een eerste kennismaking.

- Pas je kleding aan aan de functie waarvoor je solliciteert. Als je voor een job solliciteert bij een bank kies je voor een sober mantelpak of kostuum. Maar als je een baan ambieert binnen een creatieve sector, mag het al iets meer casual zijn.

- Ga voor neutrale kleuren zoals blauw, grijs of beige. Vermijd te bonte kleuren en schreeuwerige prints.

- Kies tijdens warme zomerdagen niet voor synthetische kleding waarin je je te pletter zweet. Katoenen of linnen kledingstukken zijn veel beter geschikt.

- Zorg voor een verzorgd kapsel, verzorgde handen met schone nagels en gepoetste tanden. Een licht parfum of aftershave mag maar vermijd té zware geurtjes.

- Draag bij voorkeur gesloten schoenen. Voor vrouwen kan een fijn hakje wel maar kies niet voor torenhoge stiletto’s. Mannen vermijden best sportschoenen. Sneakers en teenslippers zijn écht uit den boze. Zorg er ook voor dat je schoenen gepoetst zijn!

- Blote benen zijn niet gepast, ook niet tijdens de zomer. Draag steeds (fijne) kousen. Dit maakt je outfit helemaal af en geeft een verzorgde indruk. Als de sollicitatieprocedure verder vordert, kan je het nog altijd hebben over de dresscode binnen het bedrijf.

 

 

Lees ook:

Solliciteren zonder de juiste kwalificaties: Dit is de strategie

De zomer is het ideale moment om te solliciteren

Deze 5 jobs lijken saai maar zijn het niet