9 dingen die je beter vermijdt bij een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek bereid je best goed voor. Waar moet je dan op letten? Wat moet je zeker doen en wat vermijdt je beter? Dit zijn alvast 9 dingen die echt niet kunnen.

 

1. Ongeïnteresseerd overkomen

Wees altijd enthousiast over de job en toon interesse. Toon ook dat je bereid bent om bij te leren, als dat nodig zou zijn.

 

2. Onvoorbereid naar het gesprek gaan

Win voor je naar je gesprek gaat informatie in over het bedrijf waar je solliciteert. Surf op zijn minst eens naar de website. Vermijd om vragen te stellen over het bedrijf die voor de recruiter vanzelfsprekend zijn.

 

3. Te veel praten

Praat niet te veel en probeer de vragen van de ondervrager zo precies mogelijk te beantwoorden. Draai niet rond de pot. Dat geeft de recruiter de indruk dat je eigenlijk de vraag niet kunt beantwoorden.

 

4. Te weinig zeggen

Antwoord niet enkel met 'ja' of 'neen' op een vraag. Te korte antwoorden geven een onzekere indruk. De recruiter verwacht een dynamische, intelligente en creatieve kandidaat die actief meedenkt met hem en met de firma.

 

5. Je vorige baas en vorige werkomgeving afbreken

Dat wekt de indruk dat je een moeilijke persoonlijkheid hebt en niet flexibel bent. Wat jij als irritant ervaren hebt, kan voor je  interviewer overigens de normaalste zaak van de wereld zijn.

 

6. Te snel over geld praten

Recruiters brengen het onderwerp meestal zelf ter sprake, op het einde van het gesprek. Doen ze dat niet, aarzel dan zeker niet om het zelf te vragen, maar begin er zelf niet te vroeg over. Als je niet zeker bent hoeveel je wilt verdienen, vraag dan gewoon even uitstel.

 

7. Onzeker overkomen

Als je even moet wachten en je merkt dat er geen stoel aanwezig is, maak de recruiter daar dan zeker op attent. Je komt wel heel onzeker over als je blijft staan en geen stoel durft te vragen. Wacht wel om te gaan zitten tot de plaats je wordt aangeboden.

 

8. Niet op je houding letten

Zit rechtop, plaats je handen boven de tafel en probeer ontspannen over te komen. Direct oogcontact met je gesprekspartner is een must. Als je met verschillende personen aan tafel zit, kijk je best ieder om beurten in de ogen.

 

9. Te laat komen en de naam van je contactpersoon vergeten

Niet op tijd komen komt zeer slecht over. Besteed ook aandacht aan de naam van persoon met wie je een afspraak hebt. Het komt zeer onprofessioneel over als je zijn naam niet kent of verkeerd uitspreekt.

 

Lees ook:

Stappenplan voor een efficiënte jobhunt

Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

 

 

Bron: www.infotalia.com