7 leugens die potentiële werkgevers vertellen

Hoor je een van deze zinnen tijdens je sollicitatiegesprek? Houd er dan rekening mee dat de waarheid weleens anders zou kunnen zijn. Je kunt nooit zeker weten of iemand liegt. Maar er zijn zeker manieren om een leugenaar te herkennen. Ook tijdens sollicitatiegesprekken wordt de waarheid vaak genoeg verdraaid, en niet alleen door de sollicitant.

1. “We laten zeker iets weten”

Als ervaren sollicitanten deze zin horen, zijn ze meteen op hun hoede. Meestal betekent het dat de recruiter niet onder de indruk was en dat hij je achter de hand houdt voor als hij niemand anders vindt. Je kunt daarom beter geen te hoge verwachtingen hebben.

2. “We zijn onder de indruk, maar we hebben nog enkele andere kandidaten”

Als ze echt onder de indruk zijn, waarom zouden ze dan nog andere mensen interviewen? Op een of ander manier proberen ze je duidelijk te maken dat het toch niets zal worden. Wanneer recruiters dit zeggen, betekent het dat je een potentiële kandidaat bent, maar dat ze toch nog verder zullen zoeken naar iemand beter.

3. “We nemen je zeker in overweging, is het niet voor dit project, dan wel voor een ander”

Vergeet het maar. Je zult voor geen enkel project in overweging genomen worden. Rekruteerders vinden het gewoon gemakkelijker om te liegen dan je rechtstreeks af te wijzen. En als ze je dan bellen voor een ander project, zal het waarschijnlijk je verwachtingen niet inlossen.

4. “We passen je salaris aan aan je werkervaring”

Natuurlijk telt je ervaring, maar daar wordt bij de berekening van je salaris niet altijd rekening mee gehouden. Voordat het bedrijf gaat aanwerven, heeft ze al bepaald welk salaris ze zullen aanbieden. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van hoeveel je in die functie kan verdienen en gebruik die informatie ook om te onderhandelen.

5. “We denken nog na over je salaris, we laten je iets weten wanneer het vastligt”

Wanneer je dit hoort, is er duidelijk iets mis want werkgevers zullen nooit een sollicitatiegesprek organiseren als ze nog niet weten welk salaris ze zullen aanbieden. De kans is dan ook groot dat je solliciteert voor een job waar je minder verdient dan je zou moeten.

6. “Je komt in een leuke werkomgeving terecht”

Je bent vast niet de eerste die dit gelooft. In een bedrijf waar er competitie is, worden er ook politieke spelletjes gespeeld, daar kan je niet onderuit. Elke werkgever wil zijn bedrijf beter voorstellen dan het is, het is aan jou om de waarheid te ontdekken.

7. “We bieden vele voordelen aan aan onze werknemers”

Geloof dit niet zomaar. Die voordelen krijgen, klinkt natuurlijk aanlokkelijk, maar zorg dat je alle details kent.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.