6 tips om een blijvende indruk na te laten

Het is al langer bekend: de eerste 30 seconden van een ontmoeting zijn cruciaal om een eerste indruk van iemand te vormen. Als die bij een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld negatief is, zal je ongelofelijk veel moeite moeten doen om dat nog recht te zetten. Met deze 6 eenvoudige tips zal niemand jou over het hoofd zien.

 

1. Praat

Sta daar niet te draaien met je mond vol tanden! Zeg iets. Stel vragen. Al zijn het de stomste, maar laat van je horen. Vertel een leuke anekdote, een mop, maakt niet uit, maar wees geen muurbloempje.

 

2. Wees rechtuit

Altijd beleefd zijn, mensen niet voor het hoofd stoten, nooit het achterste van je tong laten zien: zo zijn de meesten van ons opgevoed. Maar middelmatigheid is niet wat mensen onthouden. Wat mensen bijblijft, zijn extremen. Neem nooit een blad voor de mond, kom uit voor je mening, ook als je mensen daarmee op hun ongemak stelt.

 

3. Val op

Steek niet alleen je hoofd boven het maaiveld uit met wat je zegt, zorg er ook voor dat je gedrag, je kledij, je kapsel of je hele look opvalt. Een beetje excentriciteit is nooit slecht. Onderscheid je van de massa! Maar hou het binnen de perken. Halfnaakt op het werk verschijnen is ook niet de bedoeling.

 

4. Let op je lichaamstaal

Zorg ervoor dat je zelfzeker overkomt. Geef iemand altijd een stevige handdruk, maak oogcontact, zit daar niet ineengezakt als een zak aardappelen en verzorg je houding. Je zult er niet alleen beter uitzien, je zult mensen ook bijblijven.

 

5. Raak een gevoelige snaar

Let erop dat de persoon tegenover je iets voelt bij jullie ontmoeting. Liefst iets positiefs. Maak hem of haar aan het lachen, streel zijn of haar ego of ga in discussie en verdedig met vuur je standpunt.

 

6. Luister

Als je iemand je volledige aandacht geeft en begrip en empathie toont, dan blijf je die persoon voor eeuwig bij. Iedereen heeft een luisterend oor nodig en een schouder om op te huilen. De mensen voor wie je dat oor en die schouder bent, zullen je nooit vergeten.

 

Lees ook:

Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

Zo vindt jouw nieuwe baas jou direct leuk

Maak binnen de 30 seconden een goede indruk op je sollicitatiegesprek

 

 

 

Bron: uk.businessinsider.com