10 tips voor een sollicitatiegesprek zonder zenuwen

Kan je een mop goed vertellen? Of een anekdote over iets wat je overkomen is? Dan kan je ook een sollicitatiegesprek naar behoren afwerken. Helaas spelen zenuwen de sollicitant vaak parten. Ons lichaam gedraagt zich vreemd en het geluid dat uit onze mond komt, lijkt niet op onze normale stem. Als je niet als jezelf klinkt tijdens een sollicitatie, krijgt die wellicht geen happy end. Dit zijn tien tips om het betere jobinterview af te leggen.

 

1. Spreek niet te snel

Door zenuwen ga je soms sneller spreken. Dat kan je voorkomen als je voor het gesprek een ademhalingsoefening doet. Adem gedurende drie seconden langzaam in door je neus. Adem vervolgens drie tellen uit door je neus. Herhaal dit drie keer. In die tijd heb je je hartslag aanzienlijk verlaagd. Dan ga je ook niet snel praten.

 

2. Geen trillende handen

Trillende handen? Knijp in je billen of je dijen. Het is bijna fysiek onmogelijk om trillende handen te hebben als je bil- of dijspieren ‘dichtgeknepen’ zijn. Door je kleren is er van deze ‘massage’ niets te zien.

 

3. Geen trillende stem

Steek je tong zo ver mogelijk uit en probeer iets op te zeggen, een (kinder)rijmpje of –liedje. Dat zal de achterkant van de keel openen, zodat je stem meer zelfvertrouwen en meer gezag krijgt. Doe dit natuurlijk vóór het interview, niet tijdens.

 

4. Blijf staan tijdens het wachten

Meestal wordt je een stoel aangeboden terwijl je wacht. Blijf staan. Anders is de eerste indruk die je maakt, hoe je je uit je stoel worstelt. Als je blijft staan, bevind je je bij de eerste ontmoeting op hun niveau.

 

5. Vind een goede zithouding

Vertrouw nooit op de rugleuning van een stoel. Voor je het weet, leun je te ver naar achter. Daarom kun je beter iets naar voren leunen op je stoel. Je voelt je dynamischer en je zal dat ook uitstralen.

 

6. Toon je handen

Het is bewezen dat we veel meer kans maken op een ​​job als we onze handen zichtbaar op de tafel voor ons houden, in plaats van ze onder tafel te verbergen. Je handen tonen, is een teken van eerlijkheid.

 

7. Laat de ander zich speciaal voelen

Veel sollicitanten proberen te hard, wat soms arrogant overkomt. Mensen die te veel over zichzelf praten, zonder de minste belangstelling te tonen voor de ander, zijn vaak vervelend. Vergeet dus niet om vragen te stellen en wees oprecht geïnteresseerd in het antwoord. Uiteraard moet je interesse tonen in de job, misschien zelfs wel passie, maar blaas niet te hoog van de toren.

 

8. Luister

Als we verlamd zijn van angst en in vlucht- of vechtmodus verkeren, kunnen we niet goed luisteren. Vaak geven we antwoord op de verkeerde vraag. Probeer je adrenaline onder controle te houden en luister aandachtig. Je gesprekspartner zal het waarderen dat je op de juiste vraag antwoordt.

 

9. Gebruik je eigen woorden

Praat geen stadhuistaal of officieel jargon, maar gebruik je eigen woorden en normale zinnen. Spreek alsof je praat met een groep vrienden. En niet te luid.

 

10. Wees jezelf

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees jezelf. Dan kom je over als relaxed, authentiek en vol zelfvertrouwen.

 

Slotbedenking: geniet van het interview en wees trots op je prestaties. Je staat al op de shortlist, zodat ze al een goede indruk van jou zullen hebben voor je aan het gesprek begint.

 

Bron: The Guardian