7 tips van headhunters om goede referenties te krijgen

Een sollicitatiebrief wordt een stuk overtuigender wanneer je een aantal referenties kunt opgeven.

Personen met wie je in het verleden hebt gewerkt en die kunnen getuigen dat je over bepaalde vaardigheden, kennis of ervaring beschikt. Maar hechten recruiters en headhunters ook aan die referenties?

En hoe regel je ze overigens? Kun je erom vragen, of is dat een beetje onbeleefd? Vier ervaren headhunters doen een boekje open.

1. Vraag om referenties

Referenties krijg je meestal niet vanzelf. “Mijn ervaring is dat als je niet persoonlijk om referenties vraagt, je deze ook niet krijgt”, zegt interim recruiter en adviseur Jacco Valkenburg van recruit2. “Mensen denken er niet aan.”

2. Benader de juiste personen

Aan het oordeel van welke personen wordt het meeste waarde gehecht? Wie kun je het beste benaderen met de vraag om als referentie te dienen?

“Personen met wie je daadwerkelijk hebt samengewerkt”, zegt Ramon de Meijer van De Recruiter. “Liefst je direct leidinggevende of een opdrachtgever. Je moet dan wel zeker weten dat die persoon je goed kent, positief over je denkt en moeite voor je wilt doen. Is dit allemaal het geval, dan staat niets een rechtstreekse vraag in de weg.”

3. Wacht niet te lang

Timing is alles. De Meijer: “Zorg ervoor dat je na het afronden van een project of opdracht meteen vraagt of iemand als referentie wil dienen. Doe dit niet pas als je jaren later op zoek bent naar een nieuwe baan of nieuw project. Door iemand meteen als referentie te vragen, laat je ook merken dat je het oordeel van je leidinggevende of opdrachtgever belangrijk vindt.”

“Wanneer je al langere tijd een goede relatie onderhoudt met een bepaalde klant, dan kun je hem of haar ook vragen als referentie”, zegt directeur Steven Houben van Michael Page.

4. Gebruik referenties strategisch

Door je referenties slim te kiezen, kun je proberen je carrière een andere draai te geven, aldus Valkenburg: “Ik raad niet alleen aan om zelf de regie te nemen over wie je een referentie geeft, maar ook om met deze ambassadeur af te stemmen welke kwaliteiten en werkervaring over het voetlicht gebracht moet worden. Zo kun je onderdelen van je vakmanschap etaleren die belangrijk voor je zijn of die nodig zijn om een nieuwe carrièrestap te maken.”

5. Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit

Weet wanneer je moet stoppen. De Meijer: “Je moet niet te veel referenties hebben, één a twee per functie, rol of project is voldoende.”

6. Geen directe collega's

Over één kwestie zijn headhunters het eens: een directe collega als referentie maakt geen indruk.

“Zorg dat je referenties hebt van mensen die een een zekere statuur in de markt hebben”, zegt directeur Ben Holewijn van NEWPEOPLE. De Meijer: “Je kunt beter geen vrienden of collega’s opvoeren als referentie. Dit komt wanhopig over en werkt dus alleen maar schadelijk.”

7. Geen paniek

Geen referenties? Niet wanhopen en vooral niets overhaasten. Holewijn: “Zelf kijk ik zelden naar referenties. Ik oordeel graag zelf, op basis van een persoonlijke kennismaking en kijk graag objectief naar mensen.”

Tekst: Jolein de Rooij

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.