Zo stel je met weinig werkervaring toch een indrukwekkend cv op

Je zei net de schoolbanken vaarwel, je wil na jaren in de foute job wel eens iets anders doen of je vindt dat huisvader/-moeder zijn maar niks. Dus starten maar, die zoektocht naar een nieuwe job. Eén probleempje: je cv is wat relevante werkervaring betreft zo leeg als een kantoorgebouw op zondag. No worries, met deze vijf must-do’s los je dat probleem zo op.

 

1. Sla je slag met een killer slagzin

Het basisidee: beschouw je cv als een papieren reclamespot voor jezelf. En oké, jij kunt je product dan wel niet laten opvallen door bewezen diensten, je kunt er met een rake slagzin wél voor zorgen dat jouw reclamespot zich vasthaakt in het brein van de recruiter.

Concreet is je slagzin een zelfbeschrijving in een of twee zinnen, waarin je heel kort je persoonlijkheid en ambities meegeeft. Plaats hem als een soort slogan bovenaan op je cv.

Ultieme doel is dat de rekruteerder nog lang na het lezen denkt van: “Ah ja, dat was die creatieve socialemedia-duizendpoot.” Of: “Juist, dat was die geëngageerde, globetrottende advocaat.” Jij en je cv blijven zo door zijn hoofd spoken, en dat is exact wat je een streepje voor geeft op andere sollicitanten.

2. Het oog wil ook wat

Een eerste indruk maak je geen tweede keer én rekruteerders besluiten naar verluidt al na zes seconden of je sollicitatie in de yay- of nay-stapel belandt. Onderschat dus niet hoe belangrijk het design van je cv is (hint: even belangrijk als de inhoud).

 

Probeer je cv daarom zo te ontwerpen dat het je persoonlijkheid weerspiegelt. Ben je een spring-in-’t-veld? Zorg voor een subtiele kleurentoets in bijvoorbeeld de tussentitels. Is formele businessstijl meer je ding? Ga voor überstrak zwart-wit. En gemakkelijk kan ook: speur het web af naar kant-en-klare sjablonen, die je zelf nog naar hartenlust kunt personaliseren.

 

3. Diploma’s aan de top, het feesten kan niet op

Vergeet werkervaring – voor die diploma’s die je op zak hebt, heb je even hard moeten zwoegen. Herinner rekruteerders daaraan door je diploma’s een ereplaats bovenaan op je cv te geven en in concrete details te beschrijven wat de opleidingen je bijbrachten.

 

Vermeld ook papers die je schreef, onderzoeksprojecten die je voerde, workshops of lezingen die je bijwoonde, … Alles wat ook maar een beetje weerspiegelt wat je passies en skills zijn.

 

Wees voldoende specifiek en to-the-point: schrijf niet dat je “ooit een communicatiewetenschappelijk onderzoek voerde”, schrijf wél dat je “met statistische analyses het effect van Facebook op vriendschap onderzocht”. Lekker indrukwekkend en ineens ook 100% professioneler.

 

4. Laat dat onbetaald werk voor je werken

En dan nu een plottwist: je hebt wél al werkervaring. Je werd er gewoon nog nooit voor betaald. Nu is het moment om al die keren dat je de handen uit de mouwen stak te laten renderen.

 

Deed je een stage? Vrijwilligerswerk? Buitenschoolse activiteiten? Hielp je bij familie die in werknemersnood zat? Organiseerde jij de kotfeestjes? Gooi het er allemaal in (oké, behalve misschien dat laatste).

 

Een waslijst van dergelijke ondernemingen geeft de rekruteerder een proevertje van je gedreven persoonlijkheid, je menslievendheid, je teamspelermentaliteit, … Al de good stuff die je echt wel te bieden hebt dus, of je er nu voor betaald werd of niet.

 

5. Maak het verschil met je skill(s)

Dé perfecte en onmisbare opvulling voor je werkervaringsleegte: je skills. Want ook al kom je nog maar net piepen, je bezit sowieso een aantal vaardigheden die van jou een waardevolle werknemer maken. Je leerde ze op school, bij de scouts, in het familiebedrijf, door je hobby’s, … Denk na en lijst alles op wat je relevant lijkt voor de job.

 

Vraag ook rond bij familie en vrienden: zij kunnen je ogen openen voor skills die je in al je bescheidenheid vergat aan te duiden. Het allerbelangrijkste? Vergeet niet om bij elke vaardigheid duidelijk te bewijzen dat je ze bezit. Schrijf bijvoorbeeld dat je een superorganisator bent omdat je een grootschalig schoolfeest op poten zette, of een creatieveling omdat je zelf je kerstkaartjes photoshopt. Alles kan en mag, zolang je maar to-the-point blijft.