Welke vaardigheden zet je op je cv?

Heb je een vacature gevonden die je interesseert? Is je sollicitatiebrief klaar? Maar twijfel je nog welke vaardigheden je zeker op je cv moet zetten? Hier zijn zes tips.

 

1. Vergeet je basisvaardigheden niet

Veel werkgevers gebruiken zoektermen om mensen te scannen op algemene vaardigheden. Maar veel sollicitanten vergeten die te vermelden, omdat ze te evident lijken. Basisvaardigheden, zoals kunnen werken met bepaalde software, verkoopservaring, managementervaring, ervaring in rekrutering of omgaan met klanten mogen niet ontbreken op je cv.

 

2. Vermeld je specialisaties

Voor specifieke jobs kijken werkgevers uit naar specifieke vaardigheden. Solliciteer je voor een technische job, vermeld dan concreet met welke techniek of machines je vertrouwd bent, zelfs al lijkt dat voor de hand liggend.

 

3. Bekijk het cv van mensen met een job die jij wil

Surf naar LinkedIn en bekijk de “Skills & Endorsements"  van mensen met een job die jij wil. Neem de vaardigheden waar je zelf ook over beschikt over.

 

4. Verberg je privéleven niet

Veel sollicitanten hebben de neiging hun privéleven zoveel mogelijk te verzwijgen, maar als je vaardigheden hebt die je hebt opgedaan  door je hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen, mag je die gerust vermelden. Voor zover die vaardigheden interessant kunnen zijn voor het bedrijf uiteraard. In een managementjob heb je er weinig aan dat je een ervaren snorkelaar bent. Leiding in een jeugd- of sportvereniging kan wel relevant zijn

 

5. Zet je verwezenlijkingen in de verf

Wat heb je in je vorige jobs bereikt? Welke vaardigheden heb je daarvoor gebruikt? Voor welke vaardigheden kreeg je al meerdere keren een pluim? Dat zijn je sterktes. Zet ze in de verf.

 

6. Praat erover

Praat eens met een ervaren rot in de sector over je werkervaring, terwijl je je cv aan het opstellen bent. Zo iemand luistert anders en kan je helpen om je opleiding, stages, werkervaring en vrijetijdsactiviteiten om te zetten in concrete vaardigheden.