Recruiters geloven oudere werknemers sneller

Werkgevers controleren het cv van sollicitanten die voor de eeuwwisseling afstudeerden minder vaak. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsplatform Graduate Prospects.

De onderzoekers bekeken de cv’s die sollicitanten de voorbije decennia bij Britse werkgevers indienden. Bij kandidaten die hun diploma na 2000 behaalden, controleerden de werkgevers 76% van de opgegeven kwalificaties, maar bij collega’s die in de jaren negentig hun studies hadden afgerond was dat amper 16%.  Bij sollicitanten die nog langer geleden afstudeerden, werd slechts 8% van de kwalificaties gecontroleerd.

“Een cv bevat vaak fouten,” zegt de verantwoordelijke voor gegevenscontrole bij Graduate Prospects, Jayne Rowley. “Vaak gaat het om onschuldige vergissingen, maar soms liegen sollicitanten bewust over opleidingen, resultaten en expertises."  Het onderzoek toonde aan dat sollicitanten met een langere carrière meer kans hebben om met die leugens of verbloemingen weg te komen dan jongere collega's.

Volgens de onderzoekers hechten de kandidaten met een uitgebouwde carrière minder belang aan correcte informatie op hun cv. De oudere werknemers staan vaak ook onder druk van de jongere, die vaak hoger gekwalificeerd zijn. Daarom durven ze hun professioneel profiel wat aan te dikken, zeker wanneer ze een hogere functie ambiëren.

 “Het is dan noodzakelijk dat werkgevers de kwalificaties van al hun kandidaten grondig controleren. Wie durft te liegen op zijn cv is geen betrouwbare werknemer in een bedrijf,” besluit Rowley.

Bron: Express