RIP Amy Winehouse: een blik op haar carrière

Ze was gezegend met een fantastische soulstem, maar raakte vooral bekend door haar overmatige drank- en drugsgebruik. Zangeres Amy Winehouse vervoegde zopas het lijstje van artiesten die niet ouder werden dan 27. Een blik op haar abrupt afgebroken carrière ...

Personalia

Naam: Amy Jade Winehouse
Geboortedatum: 14 september 1983
Geboorteplaats: Southgate, Londen, Engeland
Sterfdatum: 23 juli 2011
Burgerlijke staat: gescheiden van Blake Fielder-Civil

Opleiding

1992-1996: Susi Earnshaw Theatre School
1996-1997: Sylvia Young Theatre School
BRIT School
Southgate School
Ashmole School

Carrière

1993: Amy Winehouse laat voor het eerst van zich horen in Sweet ‘n’ Sour, een rapduo dat ze vormt met jeugdvriendin Juliette Ashby.

1997: Samen met andere leerlingen van de Sylvia Young School is ze te zien in een aflevering van The Fast Show.

1998-2002: Winehouse werkt als showbizzreporter bij the World Entertainment News Network en als zangeres bij de lokale jazzgroep Bolsha Band.

2002: Via haar toenmalige vriendje belandt er een demo op het bureau van Simon Fuller, de ex-manager van de Spice Girls. Hij biedt Winehouse prompt een contract aan.

2003: ‘Frank’, de debuutplaat van Amy Winehouse verschijnt bij Island Records. Het album wordt positief ontvangen door de critici en krijgt verschillende prijzen, waaronder de Ivor Novello Award voor beste songwriting. In Groot-Brittannië haalt de plaat moeiteloos platina.

2006: Amy Winehouse brengt haar tweede plaat uit: ‘Back to black’. In tegenstelling tot haar jazzy debuut is dit album vooral geïnspireerd door soul en het geluid van girl groups uit de jaren ’50 en ’60. Het wordt een hit: ‘Back to black’ voert in Groot-Brittannië de albumlijsten aan en met de single ‘Rehab’ breekt Winehouse wereldwijd door.

2007: Amy Winhouse wint de Brit Award voor beste zangeres en ‘Back to Black’ schopt het in een jaar tijd tot vijfvoudig platina.

2008: Met ‘Valerie’, een nummer dat te vinden is op ‘Version’, een coverplaat van haar producer Mark Ronson, scoort Winehouse weer een hit. Bij de Grammy Awards verzilvert ze vijf van haar zes nominaties. Ook sleept ze voor de tweede keer een Ivor Novello Award in de wacht.

2009-2010: Amy Winehouse zou op Saint Lucia met producer Salaam Remi aan nieuw materiaal werken. Het derde album van Winehouse was oorspronkelijk voorzien voor 2010, maar wordt uitgesteld. Intussen komt de zangeres vooral in het nieuws door haar drank- en drugsgebruik, vechtpartijen, zelfverminking en algehele laveloosheid.

2011: Winehouse begint in Belgrado aan haar Europese tournee. Het optreden verloopt desastreus: de stomdronken zangeres herinnert zich haar eigen songteksten niet meer en slaagt er nauwelijks nog in overeind te blijven. Lokale media spreken van een aanfluiting en een schandaal. De entourage van Winehouse verspreidt later de boodschap dat de zangeres voor onbepaalde tijd niet meer zal optreden.

Op zaterdag 23 juli 2011 wordt in haar appartement in Londen het levensloze lichaam van Amy Winehouse gevonden. Net als andere getalenteerde muzieksterren zoals Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain werd ze niet ouder dan 27 jaar.