Het cv van wielrenner Jurgen Van den Broeck

Na zijn ongeval in de Tour de France had hij zichzelf een duidelijk doel voor ogen gesteld: opnieuw paraat staan als de Vuelta van start gaat. Hij werd er uiteindelijk knap achtste. Zal hij een rol van betekenis spelen in de Ronde van Vlaanderen?

Personalia

Geboortedatum:  1 februari 1983
Afkomstig van:
Herentals
Favoriete wedstrijden: Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France
Specialisatie als renner: Klimmer, ronderenner en tijdrijder
Hobby:
plezier maken
Bijnaam:
VDB’ke, Locomotief van Morkhoven

Opleiding

Lasser - Constructie

Sportieve carrière

Van den Broeck is 14 als hij start met wielrennen. Hij rijdt een aantal jaren bij de nieuwelingen tot hij in 2000 de overstap maakt naar de junioren. In 2001 wordt hij daar wereldkampioen tijdrijden op het WK in Portugal. Een unieke overwinning want geen enkele Belgische renner deed hem dit voor.

In 2003 mag hij beginnen bij wielerploeg Quickstep-Davitamon. Maar lang blijft hij er niet. Wanneer hij één jaar later het aanbod krijgt om teamgenoot van Lance Armstrong te worden, ziet hij zijn kans schoon. Hij tekent een contract van 2 jaar bij wielerploeg US Postal. Terwijl de naam van de ploeg verandert in Discovery Channel, blijft Van den Broeck daar verder rijden tot 2007.

Dan stapt hij over naar de Belgische wielerploeg Predictor-Lotto, het huidige Omega Pharma Lotto. Omdat kopman Cadel Evans in 2009 besluit weg te gaan bij Omega, is de hoofdrol plotsklaps weggelegd voor Jurgen Van den Broeck. Met Omega Pharma Lotto trekt hij in 2010 als kopman naar de Tour de France.

Sleutelmomenten

In 2008 wordt Van den Broeck zevende in het eindklassement van de Ronde van Italië. Door de diskwalificatie van renner Emanuele Sella klimt hij zelfs tot de zesde plaats. Ook in 2008 laat hij in de Waalse Pijl zien dat hij dat hij de klassiekers meester is.

Eén jaar later, in 2009, rijdt hij als knecht voor kopman Cadel Evans in de Tour de France. Terwijl Evans eerder teleurstelt in die Ronde van Frankrijk, schittert Van den Broeck. Hij klimt mee met de grote namen en eindigt 15e in het eindklassement. Hij wordt ook 9e in het bollenklassement.

Eerste plaatsen behaalt hij in de criteria van Schriek, Herentals en Wetteren.

In 2010 rijdt hij als kopman in de Tour de France. Het wordt een succes: hij behaalt de 5de plaats in het eindklassement, op zo'n 7 minuten van eindwinnaar Alberto Contador.

Op zondag 10 juli 2011 komt Van den Broeck ernstig ten val tijdens een afdaling in de de negende etappe van de Tour de France. Hij breekt daarbij zijn schouderblad, twee ribben en loopt een klaplong  op. Voor de start van de Vuelta op 20 augustus staat Van den Broeck alweer paraat. Hij behaalt uiteindelijk een mooie achtste plaats.