Het cv van sp.a-voorzitster Caroline Gennez

Sinds 2007 staat politica Caroline Gennez aan het roer van de sp.a. In het najaar geeft ze de fakkel door aan iemand anders. Tijd om een blik te werpen op haar cv.

Personalia

Geboren: 21 augustus 1975
Geboorteplaats: Sint-Truiden
Huidige woonplaats: Mechelen
Hobby's: politiek, supporter STVV, naar toneel gaan, muziek luisteren, op café met vrienden
Ridder in de Leopoldsorde

Opleiding

- Tot haar veertiende studeerde ze aan de Vlaamse Tennischool. Wegens een hernia moest ze vroegtijdig stoppen met haar tenniscarrière.
- Daarna studeerde ze Latijn-Grieks
- Master politieke en sociale wetenschappen

Politieke loopbaan

- Haar eerste concrete politieke interesse ervaart ze na het bijwonen van een lezing van Frank Vandenbroucke. Maar de echte stap naar de politiek komt er na haar vrijwilligerswerk in een tehuis voor vluchtelingen en mishandelde vrouwen. Ze engageert zich bij de Jongsocialisten (JS) en werd er in 1998 voorzitter. Ze hervormde de JS tot Animo, een progressieve jongerenbeweging. Ze bleef jongerenvoorzitter tot 2003.

- Tegelijkertijd werkte ze als kabinetsattaché- en adviseur op het kabinet van Minister Johan Vande Lanotte (1999 - 2003)

- In 2001 wordt ze ook gemeenteraadslid in Sint-Truiden. Dat doet ze twee jaar. In 2003 wordt ze schepen.

- Ook in datzelfde jaar 2003 wordt ze gecoöpteerd als senator. Ze werkt een jaartje voor de Senaat en wisselt in 2004 haar senatorspost in voor een zitje als volksvertegenwoordiger in het Vlaamse Parlement. Ze wordt er ook fractievoorzitter en ondervoorzitter van de sp.a

- Op vraag van Steve Stevaert verhuist ze ondertussen naar Mechelen. Ze wordt er in 2006 eerste schepen en is bevoegd voor werkgelegenheid, sociale economie, jeugd, onderwijs en middenstand.

- Eind mei 2005 wordt Steve Stevaert gouverneur van Limburg. Caroline Gennez neemt tijdelijk het roer van de partij over. In oktober 2005 wordt ze weer terug ondervoorzitter.

- In 2007 trekt Johan Vande Lanotte zich, na slechte verkiezingsresultaten bij de federale verkiezingen, terug als partijvoorzitter. Gennez stelt zich samen met Dirk Van Der Maelen kandidaat voor het voorzitterschap en wint met 66% van de stemmen.

- In september 2011 loopt het mandaat van Gennez als voorzitter af. Ze besluit om zich niet opnieuw kandidaat te stellen om te partij te leiden. Zelf zegt ze daarover: "Ik heb sp.a geleid in een politiek woelige transitieperiode. Als eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de partij beschouw ik het voleindigen van dit voorzitterschap als een eer. Mijn partij heeft zich de voorbije jaren weten te consolideren en ik ben verheugd dat ik daaraan heb kunnen meewerken."

- Tot op heden is Caroline Gennez schepen in Mechelen en federaal volksvertegenwoordiger .