Het cv van prinses Maxima

Geboortedatum en -plaats: 17 mei 1971, Buenos Aires (Argentinië)

Woonplaats: Wassenaar

Burgerlijke staat:
Getrouwd met Prins Willem-Alexander van Nederland, 3 kinderen Catharina-Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007)

Website:
prinsesmaxima.allthingsroyal.nl/index.php

Een prinses in een leren jurk, in België kunnen we ons er niet al te veel bij voorstellen. In Nederland schrikt niemand er nog van op als Maxima met zo'n gewaagde outfit op een uitreiking verschijnt. Een dame met pit, zoveel is duidelijk. Blijkt dat ook uit haar cv?

Opleiding

- Loopt in haar tienerjaren school op het Northlands College in Buenos Aires. Ze krijgt er tweetalig onderwijs: Spaans en Engels.
- Trekt in 1989 naar de Katholieke Universiteit van Argentinië, waar ze een opleiding economie aanvat.

Ervaring

- 1995-2000: Na haar studies verhuist ze naar New York en werkt ze achtereenvolgens voor HSBC, Dresdner Kleinwort Benson en Deutsche Bank.
- In 1999 leert ze haar toekomstige man, de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander, kennen. Een jaar later verhuist ze naar Brussel. Ze blijft tot haar verloving op 30 maart 2001 werken voor Deutsche Bank.
- 2003-2005: Lid van de commissie PaVEM, Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden, die de regering adviseert over integratie van minderheden. Maxima bekommert zich vooral over de vraagstukken rond integratie van allochtone vrouwen.
- Oktober 2004: Zetelt in de Raad van State, een onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Raad wordt voorgezeten door koningin Beatrix.
- 2005: lid van de groep adviseurs van de VN-commissie voor het Internationale jaar van het Microkrediet. Tot op vandaag blijven microkredieten haar stokpaardje. Ze trok al naar Brazilië en Ghana om er projecten rond microkredieten te bekijken. Ze is ook lid van de Raad van de Microfinanciering. In september 2009 benoemden de VN haar tot speciaal functionaris voor het toegankelijk maken van financiële diensten voor mensen die aan de kant staan.

Varia

- Is beschermvrouw van het Oranje Fonds, dat financiële middelen verstrekt aan verenigingen ter versterking van de sociale kant van de samenleving, en van Scouting Nederland.
- Aan het einde van haar introductieprogramma gaf Maxima op 14 februari 2005 een televisie-interview aan het programma NOVA. Daarin geeft ze haar visie op de integratie van allochtonen.