Het cv van koningin Fabiola

"Na het overlijden van koning Boudewijn bleef koningin Fabiola in België omdat ze dat beloofd had aan haar man." Dat schrijft auteur Fermin Urbiola in de allereerste Spaanstalige biografie over Fabiola. Wat heeft de vijfde koningin van België nog allemaal in haar mars?

Personalia

Naam: Doña Fabiola, Fernanda, Maria de las Victorias, Antonia, Adelaïda de Mora y Aragon
Geboortedatum: 11 juni 1928
Geboorteplaats: Madrid, Spanje
Woonplaats: Kasteel van Stuyvenberg
Vijfde koningin der Belgen
Interesses: sociaal en cultureel geëngageerd

Opleiding

Verpleegkundige

Talenkennis

Spaans, Nederlands, Frans, Engels, Duits en Italiaans

Loopbaan

Na haar opleiding als verpleegdkundige werkte Fabiola een tijdje als verpleegster in een ziekenhuis in Madrid.

1955: Ze schrijft het kinderboek "Los doce Cuentos maravillosos". Dit wordt in 1961 vertaald en uitgegeven in het Nederlands: "De twaalf wonderlijke sprookjes van Koningin Fabiola". In het pretpark De Efteling vind je nog steeds de attractie "De Indische Waterlelies" terug, gebaseerd op een afbeelding van het sprookjesboek.

15 december 1960: Fabiola trouwt met koning Boudewijn en verhuist naar België. Hun eerste ontmoeting vindt plaats in Lourdes.

1965: Na het overlijden van Koningin Elisabeth verleent Fabiola haar Hoge Bescherming aan de Koningin Elisabeth wedstrijd. Ze wordt er ook Erevoorzitster en volgt de wedstrijd jaarlijks op de voet.

1992: Fabiola zit de Top voor de Economische Vooruitgang van Plattelandsvrouwen voor in het Paleis der Naties in Genève. Het is een initiatief van de ISG, de Internationale Stuurgroep voor de Economische Vooruitgang van Plattelandsvrouwen. Fabiola onderneemt veel reizen voor de vertegenwoordiging van deze stuurgroep over de hele wereld.

31 juli 1993: Koning Boudewijn overlijdt in hun vakantiehuis in Spanje aan een hartstilstand.

1993: Ze neemt het Erevoorzitterschap van de Koning Boudewijnstichting op zich. De stichting zet zich in om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren.

10 oktober 2004: Het Koningin Fabiola Fonds wordt opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds werkt vooral rond geestelijke gezondheid.

2009: In mei ontvangt de redactie van La Dernière Heure een doodsbedreiging voor koningin Fabiola. Er wordt gedreigd dat ze op de Nationale Feestdag gedood zal worden door een kruisboog. Er worden extra maatregelen getroffen maar er gebeurt niets.

Het leven van Koningin Fabiola in beelden:

Foto: Lieven Van Assche via Imagedesk