Het cv van ex-voetballer Gilles De Bilde

Gilles De Bilde verscheen vorige week voor de correctionele rechtbank. Hij stond er terecht voor geweld tegen zijn vrouw en één van zijn dochtertjes. Hoe verliep zijn voetbalcarrière? Een blik op zijn cv.

Personalia

Naam: Gilles De Bilde
Geboortedatum: 9 juni 1971
Geboorteplaats: Zellik
Getrouwd: met Ils Seghers
Kinderen: 3 dochters: Allessia, Axana en Aaliyah
Bijnaam: ‘de ket’

Carrière

School interesseert de jonge Gilles De Bilde niet. Hij beleeft een moeilijke jeugd in Zellik en stort zich op het voetbal. Hij speelt bij Zellik Sport, de jeugd van RSC Anderlecht en KHO Merchtem.

1992: Gilles De Bilde tekent bij tweedeklasser Eendracht Aalst. Samen met zijn ploeg en trainer Jan Ceulemans stoten ze in het seizoen ’93-’94 door naar eerste klasse. Een seizoen later sleept hij samen met zijn club een ticket voor het Europees voetbal in de wacht.

1994: Zijn successen blijven niet onopgemerkt. In 1994 wint hij De Gouden Schoen. Nochtans wordt dat jaar Lorenzo Staelens getipt als winnaar.

1995: Gilles De Bilde tekent bij RSC Anderlecht en zal er twee seizoenen spelen. In een wedstrijd tegen zijn vroegere ploeg Eendracht Aalst in december 2006 verkoopt hij voetballer Krist Porte een vuistslag. Porte loopt daarbij enkele ernstige breuken op aan oogkassen en neus. Het voorval lokt een grote publieke verontwaardiging uit in België.

1996: De Bilde verkast daarom naar Nederland en tekent een contract bij PSV. Hij behaalt er met zijn club een landstitel en twee Nederlandse Supercups.

1999: Gilles De Bilde trekt naar het buitenland. Hij gaat er spelen bij de Engelse clubs Sheffield Wednesday en Aston Villa.

2001: Hij keert terug naar RSC Anderlecht en sluit zijn profcarrière af bij SK Lierse. Hij stopt met voetballen en verhuist naar Marbella in Spanje.

2005: De Bilde keert terug naar België en gaat er spelen voor derdeklasser KVC Willebroek-Meerhof. In 2008 kondigt hij het einde van zijn voetbalcarrière aan.

Varia

- Naar eigen zeggen houdt hij van glamour en mooie auto’s. Naast de grasmat loopt hij af en toe modeshows van Dirk Bikkembergs.
- In 2006 neemt hij deel aan het vtm-programma ‘Sterren op de Dansvloer’.
- In 2008 werkt hij mee aan de realityreeks ‘Homeless World Cup’, een toernooi voor verslaafden en daklozen. Samen met zijn spelers trekt hij naar het WK in Melbourne.
- Hij wordt geregeld gevraagd als voetbalcommentator in verschillende tv-programma’s.