Het cv van Wouter Deprez

Vlaanderen is in de ban van Wouter Deprez en dat is niet onterecht. Als cabaretier weet hij zijn publiek te boeien met een perfecte mix van kennis en humor. Tijd om een blik te werpen op zijn cv.

Personalia

Geboortedatum: 14 februari 1975
Geboorteplaats: Geluwe
Woonplaats: Sint-Amandsberg
www.wouterdeprez.be

Opleiding

“Mijn kinderwens was schooldirecteur worden”

1995: Wouter Deprez studeerde af aan de Universiteit Gent. Hij behaalde daar zijn kandidatuur Politieke en Sociale Wetenschappen.  

“Als kind en  jongvolwassene wilde ik iets worden dat algemeen aanvaard werd. Leraar op een school bijvoorbeeld, en later misschien directeur.” 

1997: Wouter Deprez  behaalt zijn licentiaat Vergelijkende Cultuurwetenschappen

“Met dat diploma ben ik nooit echt aan de slag gegaan. Ik heb wel een paar maanden gewerkt als fabrieksarbeider. Ik plooide medicijndozen en maakte bumpers voor Volvo.”

Loopbaan

1997: Na zijn universitaire studies werkte Wouter in een jeugdherberg.  Daarna ging hij werken bij vzw Habbekrats, die werkten met kwetsbare jongeren.

“Voor dat werk was ik -op zijn zachtst gezegd- niet voldoende psychologisch onderlegd op die leeftijd. Ik denk dat ik dat ben gaan doen omdat ik vond dat zoiets moest, niet omdat ik daar werkelijk voor diende. Na een paar maanden heb ik gillend mijn ontslag gegeven.”

1998: Wouter Deprez vatte zijn studie aan op het Conservatorium te Gent. Hij studeerde er amper een jaar toen zijn carrière uit de startblokken schoot. 

“Tijdens mijn eerste jaar aan het conservatorium ben ik begonnen met schrijven. Hier en daar had ik ook een optreden. Daarnaast volgde ik nog een aantal vakken uit de postuniversitaire opleiding Theaterwetenschappen.”

1999: Wouter werd leraar dictie, voordracht en toneel.

“Hoewel ik maar één jaar toneelschool volgde kon ik onmiddellijk aan de slag als lesgever. Er was op dat moment zo’n tekort aan leerkrachten dat werkelijk iedereen aanvaard werd. Zelfs ik.”

2000: Wouter schrijft en speelt steeds meer en ruilt zijn job als leerkracht daarvoor in.

Mijn ouders waren in paniek toen ik hen vertelde dat ik meer tijd wou maken om te gaan schrijven en spelen. Stiekem hoopten ze natuurlijk dat ik zou blijven lesgeven. Of dat ik ergens op een bureau zou geraken. Of bij de staat! Ze waren niet gerust over de onzekerheid van het artiestenleven.”

“Ik begrijp heel goed dat het voor hen niet eenvoudig was. Mijn ouders hebben nooit de kans gehad om te studeren. Ze vonden het heel belangrijk dat hun kinderen die kans wél kregen. Mijn ouders stonden er niet om te springen dat ik met mijn diploma niets zou doen. Maar ik deed mijn zin, en uiteindelijk stonden zij daar, op hun eigen wat schuchtere manier, ook wel achter. 

De droomjob

2001: Wouter Deprez’ carrière als cabaretier is in opmars.

 “Ik zal nooit vergeten hoe ik me voelde tijdens mijn eerste optreden. Ik had al mijn vrienden uitgenodigd en was verwonderd dat er effectief een heleboel mensen kwamen opdagen. Het is ongelooflijk dat mijn vrienden het risico durfden nemen om naar dat optreden te komen. Ik was heel zeker van wat ik wou doen en wat ik kon, terwijl daar eigenlijk weinig bewijzen van bestonden. Als het die avond gênant slecht was, maakte ik me bij mijn vrienden onsterfelijk belachelijk.”

2010: Wouter Deprez is intussen razend populair. Tot over de landgrenzen wordt naar hem opgekeken. Momenteel is zijn carrière een allegaartje van jobs. Hij schrijft, regisseert, speelt en maakt reportages.

“Ik merk nu hoe heerlijk het is om die variatie in mijn beroepen te hebben. Ik heb verschillende jobs en vind ze allemaal fantastisch. Zowel solovoorstellingen die nogal op mezelf gericht zijn, als de reportages die over anderen gaan. Als ik het schrijven te cerebraal vind, maak ik iets voor de radio. Die dingen houden mekaar in evenwicht. Dat heb ik nodig.”