Het cv van Wim Helsen

Zondagavond kon je de eerste aflevering van ‘Geen Probleem’ op Canvas bekijken, met Theo Maassen, Stefaan Van Brabandt en Wim Helsen. Wat kan die laatste zoal voorleggen als cv?

Personalia

Geboortedatum: 5 oktober 1968
Geboorteplaats: Antwerpen
Woonplaats: Mortsel
Burgerlijke staat: samenwonend, twee kinderen

Opleiding

1980-1986: Grieks-Latijn aan OLVE in Edegem
1986-1991: Germaanse filologie, Universiteit Antwerpen
Hij was ook scoutsleider in Mortsel.

Carrière

1991-1998: Wim Helsen jaagt na zijn studies een veelvoud aan carrières na. Hij was leraar, schoonmaker, sociaal werker, bouwvakker, museumgids, bankbediende en cafébaas, maar vond zijn roeping uiteindelijk op de planken.

1998: Samen met Randall Casaer vormt hij het duo Vrolijk België. Samen winnen ze de juryprijs in de Humorologiewedstrijd van dat jaar. Casaer staat sinds 2000 niet meer zelf op de planken, maar regisseert wel nog steeds de shows van Helsen.

2001: De start van de solocarrière van Wim. Hij wint meteen de publieksprijs voor beste stand-upcomedy op het festival Theater aan Zee in Oostende.

2002: De cabarettier haalt de finale van het Leids Cabaret Festival, maar grijpt naast de titel. In hetzelfde jaar verovert hij de Vlaamse culturele centra met zijn eerste show ‘Heden Soup!’, die tot 2004 loopt.

2003-2004: Ook een job bij de schrijvende pers is hem niet vreemd. Hij gaat aan de slag als wetenschappelijk columnist voor de krant De Standaard. Voor radiozender Radio 1 leest hij deze columns ook voor.

2004: Wim Helsen is als vaste gast te zien in het Nederlandse tv-programma ‘Vara Laat’. In deze voorloper van het immens populaire ‘De Wereld Draait Door’ werd met humor teruggekeken op de actualiteit van de dag. Wim becommentarieert er de gebeurtenissen in de hoedanigheid van Generaal Maurice, een typetje dat hij ook opvoert tijdens de intro van de dvd ‘Mannen met Vaste Lasten’ van comedians Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten:

2005: De première van ‘Bij Mij Zijt Ge Veilig’. De voorstelling toert door Vlaanderen en Nederland tot 2007.

2006: Helsen is duidelijk een graag geziene gast op de Nederlandse openbare omroep. Ook in het komische programma ‘Onder de Tram’ is hij een vast panellid.

De Antwerpenaar rijft ook een nominatie binnen voor de Poelifinario, de prijs voor de beste avondvullende voorstelling, met zijn show ‘Bij Mij Zijt Ge Veilig’. De prijs gaat echter naar de Nederlander Theo Maasen.

2006-2007: In het vaste rubriekje ‘Vrienden van de poëzie’ in het éénprogramma Man Bijt Hond brengt Wim Helsen dagelijks op onnavolgbare wijze een gedicht ten berde. Hier waagt hij zich aan “Nog een geluk dat” van Herman De Coninck:

2007-2008: In hetzelfde éénprogramma co-presenteerde hij even de rubriek ‘De Lustige Lezers’ met Adriaan van den Hoof, waarin een Vlaams stripverhaal voorgelezen wordt. Hier zie je hem aan het werk in deel één van ‘De Charmante Koffiepot’, uit de reeks Suske & Wiske.

2007: De eerste twee avondvoorstellingen van Wim, ‘Heden Soup!’ En ‘Bij Mij Zijt Ge Veilig’, worden tot een boek verwerkt.

2008: Wim Helsen krijgt een eigen praatprogramma op Canvas, getiteld ‘Het programma van Wim Helsen’. Samen met co-presentatrice Sien Eggers doorploegt hij grappend en spottend vijf kamertjes, gevuld met onverwachte gasten.

Helsen trekt ook opnieuw door Vlaanderen en Nederland met zijn derde solovoorstelling, ‘Het Uur van de Prutser’. De zaalshow oogst veel lof van zowel publiek als pers. Hij speelt de laatste voorstelling in 2010.

2009: In de film ‘Dirty Mind’ van Pieter Van Hees neemt Wim de hoofdrol op zich. Hij ondergaat een transformatie van de timide Diego Willems tot de roekeloze stuntman Tony T. De prent krijgt overwegend positieve kritieken, maar vooral de vertolking van Wim Helsen springt eruit.

Eind 2009 neemt hij deel aan het quizprogramma ‘De Slimste Mens ter Wereld’, maar wordt er na twee afleveringen er uitgekegeld door zanger Bent van Looy.

Hij kan zijn nominatie voor de Poelifinario, als enige genomineerde Vlaming, verzilveren voor zijn show ‘Het Uur van de Prutser’.

2011: In 2011 verschijnt Wim volle zondagavondprimetime op het scherm. In de ‘De Ronde’ van Jan Eelen speelt hij één van de hoofdpersonages die op de dag van de Ronde van Vlaanderen te maken hebben met de kleine en grote beslommeringen van het leven.

Zijn laatste wapenfeit is de serie ‘Geen Probleem’, over drie vrienden die wekelijks een avond reserveren om te eten, drinken en praten over het leven, Smurfen en vrouwen. De Canvasserie mist een beetje zijn start, met amper 40.000 kijkers, maar staat dan ook ongelukkig geprogrammeerd tegenover Het Goddelijke Monster op één.