Het cv van Victoria Beckham

Na drie zonen werd het gezin van David en Victoria Beckham zopas uitgebreid met een eerste dochter. David is natuurlijk wereldberoemd als voetballer, maar wat heeft Victora buiten haar periode bij de Spice Girls nog zoal gepresteerd? Tijd om haar cv eens onder de loep te nemen.

Personalia

Naam: Victoria Caroline Adams
Bijnaam: Posh Spice
Geboortedatum: 17 April 1974
Geboorteplaats: Harlow, Essex, Engeland
Burgerlijke staat: getrouwd met David Beckham (sinds 4 juli 1999)
Moeder van Brooklyn Joseph (° 4 maart 1999), Romeo James (° 1 september 2002), Cruz David (° 20 februari 2005) en Harper Seven (° 10 juli 2011)

Opleiding

St. Mary's High School in Cheshunt
1982 – 1991: Jason Theatre School in Enfield
Laine Theatre Arts College in Epsom, Surrey

Carrière

Voor 1993: Victoria reageert op een advertentie in the Stage, een gespecialiseerde krant over de entertainmentsector, en gaat zingen bij de popgroep ‘Persuasion’.

1994: Ze reageert op nog een andere advertentie in the Stage en wordt een van de vijf zangeressen van de meidengroep the Spice Girls.

1996: ‘Wannabe’, de debuutsingle van the Spice Girls wordt nummer 1 in Groot-Brittanië, de VS en 29 andere landen.

1996-2000: The Spice Girls brengen de albums ‘Spice’, ‘Spiceworld’ en ‘Forever’ uit. In totaal bereiken negen nummers van deze platen de nummer 1-positie in de hitlijsten. Met ‘Spice World: the movie’ krijgt het vijftal ook haar eigen film.

2000: Net als de andere Spice Girls waagt Victoria zich aan een solo-carrière. Ze treedt voor het eerst alleen op in het het Londense Hyde Park en brengt ‘Out of Your Mind’ uit als debuutsingle.

2001: Posh brengt haar tweede single ‘Not Such An Innocent Girl’ uit en releaset in één moeite door het full album ‘Victoria Beckham’. Ze acht de tijd ook rijp voor een autobiografie: ‘Learning to Fly’ gaat 500.000 keer over de toonbank en wordt daarmee het derde best verkopende non-fictieboek van dat jaar in Groot-Brittannië.

2002-2003: Nog een aantal singles volgen. Allemaal halen die de top 10, maar in tegenstelling tot haar collega-Spice Girls weet Beckham solo nooit de toppositie van de charts te bereiken.

2004-2006: De zangeres werpt zich op de modewereld: ze doet modellenwerk en gaat ook aan de slag als ontwerpster van onder meer jeansbroeken, zonnebrillen, handtassen en juwelen.

2006: Beckham schrijft een tweede boek, ‘That Extra Half an Inch: Hair, Heels and Everything In Between’, een gids met stijladvies. Met 400.000 verkochte exemplaren wordt het weer een bestseller. De rechten worden verkocht aan uitgevers in de VS, Nederland, Japan, Portugal, Litouwen, Rusland en China.

2007: De Spice Girls ondernemen een grootst opgezette comeback. Naast een ‘best of’-cd komt er ook een nagenoeg uitverkochte tournee door Europa en Noord-Amerika. Het toeren legt de vijf dames geen windeieren: de totale opbrengst draait rond de 70 miljoen dollar.

2008-2010: Beckham duikt op in tv-programma’s zoals Project Runway, Germany's Next Topmodel, American Idol en Spongebob Squarepants (als de stem van koningin Amphitrite).

2010: Victoria Beckham wordt genomineerd voor de British Fashion Award en the Spice Girls winnen een BRIT-award voor het beste optreden van de voorbije 30 jaar.

2011: Beckham blijft actief als designer: in februari presenteert ze het 100ste kleedje van haar hand en, in samenwerking met Christian Louboutin, een eerste collectie schoenen.