Het cv van Sven Ornelis

 

Geboortedatum: 7 juni 1973
Beroep: radiopresentator
Talen: Nederlands, Engels, Frans, een beetje Duits
Hobby’s: schrijven, koken.

Opleidingen

1985-1991 Wetenschappelijke B, Sint-Barbaracollege, Gent
1991-1992 1e kandidatuur Rechten, Namen
1993-1997 Godsdienstwetenschappen, KU Leuven

Professionele ervaring

radio
1990-1991 redactiewerk en presentatie voor Michel Follet, Radio 2
1992 presentatie op Radio Donna
2000 Deckers & Ornelis Ochtendshow op Radio Donna,
2000 voorbereiding nieuw radiostation Q-Music
2001 Deckers & Ornelis Ochtendshow op Q-Music
2009 Ornelis & Rogiers Showtime op Q-Music

televisie
1991 presentator op AVS (regionale tv)
1993 presentator op Veronica
1997 wrapper op Ketnet
2000 producer voor ‘Hart van Vlaanderen’, VTM
2004 presentator Tapas op Kanaaltwee

1990- heden
Schrijver en columnist (o.a Het Laatste Nieuws, Trouw, Clickx).

“Na mijn humaniora ging ik voor Rechten in Namen: een typische keuze voor iemand die eigenlijk nog niet weet wat hij wil doen. Ik was sinds mijn vijftiende al bezig met internationaal jongerenwerk, onder andere voor de Verenigde Naties. Een carrière in de politiek zag ik toen wel zitten. Nochtans lag mijn grote liefde lag toen al bij journalistiek, literatuur en poëzie, maar ik was bang dat een studie Germaanse filologie die liefde kapot zou analyseren. Studeren in Namen moest mijn Frans opkrikken. Maar na een jaar hield ik het voor bekeken. Ik was op mijn achttiende al bezig met het schrijven van een boek, met radio- en tv-werk. De combinatie met een studie rechten in het Frans bleek te zwaar.”

Misdienaar

“Een jaar later begon ik aan de KU Leuven godsdienstwetenschappen te studeren. Ik was achttien en wilde het maken in de media, maar dat leek zo onrealistisch: waarom zou ik daar in slagen? Dus koos ik iets om later in het onderwijs terecht te kunnen. Het geloof heeft me altijd geboeid. Daar zal mijn schoolperiode bij de jezuïeten in Gent wel voor iets tussenzitten. In het middelbaar ging ik vollen bak naar de kerk. Ook Geert Hoste ging daar naar school: hij is net zoals ik misdienaar geweest, bij dezelfde pater.”

Geen thesis

“Het klinkt een beetje stom, maar ik heb na die vier jaren godsdienstwetenschappen mijn thesis niet gemaakt. Ook dat had weer te maken met het feit dat ik al volop aan het werk was voor radio en tv. Examens waren geen probleem: ik ging amper naar de les, maar ik kan op korte tijd veel informatie verwerken. En ik kan het goed uitleggen op een examen. Ik haalde in het derde jaar zelfs onderscheiding. Maar aan een thesis moet je echt intensief werken: dat ging gewoon niet. Ik heb dus uiteindelijk geen officieel licentiaatsdiploma, maar daar heb ik geen spijt van. Ondertussen ben ik een totaal andere richting ingeslagen.”