Het cv van Sofie Dumont

Rond de klok van zessen wordt voortaan dagelijks een culinaire oorlog uitgevochten. In het vtm-programma ‘De keuken van Sofie’ neemt voormalig Lady Chef of the Year Sofie Dumont de handschoen op tegen één-wonderboy Jeroen Meus. Het gaat bijzonder goed met Dumont, ook op persoonlijk vlak. In het vtm-programma 'Voor de Show' liet de kokkin optekenen dat ze zwanger is van haar eerste kindje.

De liefde voor de keuken erfde Sofie Dumont naar eigen zeggen van haar grootmoeder. Na haar kook- en bakopleidingen ging ze aan de slag als patissier en chef-kok en kreeg ze heel wat erkenning in de vorm van prestigieuze prijzen. Sinds 2009 begon de Brusselse ook aan een mediacarrière. Een blik op haar cv.

Personalia

Naam: Sofie Dumont
Geboortedatum: 7 maart 1974
Geboorteplaats: Brussel
Burgerlijke staat: samenwonend met vriend Wim, zwanger van haar eerste kindje

Opleidingen

Middelbaar: Elishout, een school voor bakkerij en slagerij in Anderlecht

Zevende jaar drankenkennis en sommelerie aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde

Opleiding traiteur in Ter Groene Poorte in Brugge

Extra specialisatiejaar patissier-banketbakker in Coloma, Mechelen.

Sofie liep ook twee opvallende stages: bij het gastronomische manoir ‘Inter Scaldes’ in Kruiningen en bij het restaurant van topkok Eddy Van Maele in Meise.

Loopbaan

Na haar stages gaat Sofie werken voor de bekende Brusselse chocolatier Wittamer, waar ze vier jaar blijft

Daarna gaat ze aan de slag in het hotel-restaurant ‘Les Eleveurs’ in Halle, eerst als patissier en later als chef-kok.

De creativiteit en het perfectionisme van Sofie blijft niet onopgemerkt: in 2002 wint ze de prestigieuze Prix Mandarine Napoléon voor het beste dessert.

In 2007 besluit Sofie, samen met haar toenmalige verloofde Andy De Brouwer, het restaurantgedeelte van Les Eleveurs over te nemen. Datzelfde jaar wordt ze de eerste vrouwelijke finaliste van de culinaire wedstrijd Prosper Montagné.

Twee jaar later worden de kookkunsten van Sofie bekroond door de lezers van het culinaire magazine ‘Ambiance’ en krijgt ze de titel ‘Lady Chef of the Year 2009’.

Vanaf dan komt alles in een stroomversnelling voor Sofie en gaat ook haar mediacarrière van start. Ze begint met een dagelijkse culinaire babbel op radiozender MNM en brengt bij uitgeverij Linkeroever het personalitykookboek ‘Sofie, lady & chef’ uit.

Vervolgens presenteert ze twee seizoenen lang het bakprogramma ‘Goe Gebakken’ op VT4, waar ook twee boeken van verschijnen. Ze werkt eveneens mee aan het tweede seizoen van ‘Tournée Générale’ op één en in Vlaanderen Vakantieland is er aandacht voor haar geuzegerechten.

Begin 2012 maakt Sofie Dumont een veelbesproken overstap van vt4 naar vtm. Haar debuut op de familiezender gebeurt aan de zijde van Rani De Coninck in het lauw ontvangen woensdagavondprogramma ‘De Meesterbakker’.

Vtm besluit vervolgens zwaar in te zetten op de vrouwelijke chef: eind augustus gaat ze met haar nieuwe, dagelijkse programma ‘De keuken van Sofie’ de loodzware concurrentie met Jeroen Meus op één aan. De bedoeling is dat haar verfrissende aanpak het wat stoffige programma ‘De perfecte keuken’ van Piet Huysentruyt moet doen vergeten.

Hobby’s

De weinige vrije tijd die Sofie nog heeft vult ze graag met shoppen, een ritje op haar Vespa, kuieren op de rommelmarkt of een dagje aan zee.