Het cv van Ray Cokes

De Brit Ray Cokes maakte in de jaren 90 een aantal legendarische shows op MTV. Nu hij deeltijds in ons land woont duikt hij ook steeds vaker op in Belgische tv-programma’s. Samen met Karen van K3 en Rob Vanoudenhoven zetelt hij al voor de tweede keer in de jury van de talentenjacht Belgium’s Got Talent.

Personalia

Naam: Raymond Christopher Cokes
Geboortedatum: 24 februari 1958
Geboorteplaats: het eiland Wight (Engeland)
Woonplaats: Londen/Antwerpen
Burgerlijke staat: heeft een Vlaamse vriendin

Opleiding

Basisdiploma koken
Verliet school toen hij 16 was

Loopbaan

Als twintigjarige punker komt Ray in België terecht, waar hij verschillende baantjes uitoefent, zoals dj in een club en presentator op een lokaal radiostation. In 1982 wordt hij aangenomen bij de RTBF waar hij – in het Frans – het alternatieve muziekprogramma ‘Rox Box’ presenteert.

In 1987 wordt Ray ingelijfd bij MTV Europe. Het eerste programma dat hij voor de muziekzender mag presenteren heet ‘Ray’s Request’. Samen met Marcel Vanthilt maakt hij daarna ook nog ‘Cokes and Vanthilt’ en in 1992 volgt dan het populaire ‘MTV’s Most Wanted’. Na het geflopte ‘X-Ray’ verlaat hij MTV in 1996.

In 1997 presenteert Ray het spelprogramma ‘Wanted’ op de Britse zender Channel 4.

Vervolgens trekt Ray naar Frankrijk waar hij gedurende zeven jaar een reeks muziek- en entertainmentprogramma’s presenteert. In 2006 wordt zijn werk bekroond: hij wint een Emmy award voor het beste interactieve tv-programma.

Dat Ray een rusteloze natuur heeft mag blijken uit zijn voortdurende verhuisdrang. In 2008 verlaat hij Frankrijk om terug te keren naar Engeland. Even later verkast hij opnieuw, naar Berlijn deze keer. Hij kan er niet aarden en vestigt zich uiteindelijk in ons land.

In 2009 en 2011 maakt Ray samen met Jean Blaute het bierprogramma ‘Tournée Générale’ voor Canvas. Van het programma verschijnen ook twee boeken en een eigen bier.

Eind 2011 presenteert Ray het zondagnamiddagprogramma ‘Cokes calling’ op de Franstalige radiozender Classic 21.

Vanaf eind augustus 2012 is de Britse televisiepersoonlijkheid een van de drie juryleden van Belgium’s Got Talent. Over zijn rol in het programma zegt hij: “Het valt mij op dat België een enorme kweekvijver aan talent is. Ik ben dan ook heel benieuwd om die te ontdekken.”

Na een nieuwe reeks van Tournée Générale zetelt Ray in het najaar van 2013 voor de tweede keer in de jury van Belgium's Got Talent.

In zijn MTV-jaren heeft Ray zich ook aan een rapsingle gewaagd: