Het cv van Prins Filip

Op 21 juli zal Prins Filip de troon bestijgen. In de media werd hij vaak bekritiseerd omdat hij volgens sommige waarnemers nog niet klaar zou zijn voor de kroon, maar Koning Albert heeft er alle vertrouwen in. Tijd om een blik te werpen op het cv van de troonsopvolger.

Personalia

Geboortedatum: 15 april 1960
Geboorteplaats: Brussel
Woonplaats: Kasteel van Laken
Burgerlijke staat: getrouwd met Prinses Mathilde en vader van vier kinderen: Elisabeth (11 jaar), Gabriel (9 jaar), Emmanuel (7 jaar) en Eléonore (5 jaar)
Hobby's: bij zijn familie zijn, lezen, sporten
Interesses: hij verdiept zich graag in de studie van zijn land, de rol en het imago van België in de wereld en in zijn internationale relaties. Geïnteresseerd in de leefwereld van jongeren. Daarvoor bezoekt hij regelmatig scholen en universiteiten.

Opleiding

- Eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs in het college Saint-Michel in Etterbeek, daarna vervolledigt hij zijn secundair onderwijs in het Nederlands in de abdijschool van Zevenkerken in St-Andries (Brugge)
- Opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Daarna behaalt hij de brevetten van gevechtspiloot, parachutist, helikopterpiloot en commando waarna hij het bevel voert over een peloton bij het 3de Bataljon Parachutisten.
- Na de KMS vervolledigt hij zijn universitaire studies aan het Trinity college van de universiteit van Oxford en aan de Graduate School van Stanford in Californië waar hij het diploma van Master of Arts in de politieke wetenschappen behaalt. Hij wordt daarmee het eerste familielid van de koninklijke familie dat een universitair diploma op zak heeft.

Professioneel parcours

1993: Prins Filip aanvaardt het Erevoorzitterschap van de Raad van Bestuur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel (BDBH). Tot op heden was hij aanwezig op meer dan zeventig handelsmissies over de hele wereld. Zijn laatste bestemmingen waren Californië en Thailand.

1994: Prins Filip legt de eed af als senator van rechtswege. Dat is één van zijn rechten als zoon van de koning.

In 1998 lanceert hij het Prins Filip Fonds met als doel de drie Gemeenschappen van België dichter bij elkaar te brengen door de dialoog te bevorderen. In 2002 wordt hij daar Erevoorzitter van.

2001: Filip wordt benoemd tot Generaal-majoor bij de Land- en Luchtcomponent en Divisie-admiraal bij de Marinecomponent.

In 2002 ontvangt hij van de Katholieke Universiteit van Leuven de titel Doctor Honoris Causa. Een titel die heel wat controverse teweegbrengt.

Prins Filip wordt vaak gevraagd als voorzitter van allerlei organisaties en raden. Zo wordt hij doorheen de jaren nog Erevoorzitter van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en Erevoorzitter van de Europese Tak van de Club van Rome en van de Internationale Poolstichting.

In maart 2010 wordt de Prins bevorderd tot Luitenant-generaal en Viceadmiraal.

Op 21 juli 2013 wordt Filip de zevende koning der Belgen.