Het cv van Pieter Aspe

 

Foto: koenbroos.be

Geboortedatum: 3 april 1953
Beroep: schrijver
Talen: Nederlands, Frans, Engels
Hobby’s: geen

Opleidingen

1965-1971 Latijn-wetenschappen Sint-Leocollege, Brugge
1971 Pol & Soc aan UGent

Professionele ervaring

1972-1976 baantjes allerlei
1976-1978 studiediemeester-opvoeder aan het VTI Brugge
1978-1985 zelfstandige handelaar in brocante en wijn, Oostkamp
1986-1996 conciërge van de Heilige Bloedkapel, Brugge
1996-heden zelfstandige schrijver van boeken en tv-scenario’s

“Lang heeft mijn studentenperiode niet geduurd: na enkele maanden aan de universiteit raakte mijn vriendin zwanger en moest ik trouwen. En gaan werken. Ik puzzelde een loon bij elkaar door baantjes allerlei. Ik was verkoper van plastic buizen en vertegenwoordiger van kranen. Ik was agent van de zeevaartpolitie en bediende bij het ziekenfonds. Ik deed verzendingen voor een textielfirma en was fotograaf. Als verkoper was ik niets waard, maar het duurde telkens enkele maanden eer men dat door had (lacht). In de jaren zeventig was het moeilijk om werk te vinden: ik nam in die periode gewoon alles aan. Ik had geld nodig.”

De allereerste poging

“De vele vervelende baantjes zetten een mens natuurlijk wel aan het denken: moet ik dit de rest van mijn leven doen? Eén van mijn dromen was om schrijver te worden. Op mijn 20e ondernam ik een eerste poging om een boek te schrijven. Maar na twintig bladzijden gaf ik er de brui aan. Ik concludeerde dat het niets voor mij was. Ondertussen weet ik dat zowat elke schrijver het meeste moeite heeft met de allereerste keer. Na vijftig bladzijden lijk je plots uitgepraat. Maar het is precies op dat moment dat je moet doorzetten.”

Filosofische klepper

“Tien jaar later runde ik mijn brocante-zaak op het platteland. Daar kunnen de avonden lang en eenzaam zijn. Ik besloot het nog eens te proberen met kortverhalen. Eentje stuurde ik op naar uitgeverij Bruna. Die wilden het publiceren in hun volgende bundel. Maar tegen dat het zo ver was, was het bedrijf failliet. Het duurde nog eens tien jaar, tot in ’92, eer ik weer zou schrijven: op café sloot ik een weddenschap af met een vriend. We zouden om ter eerst een boek schrijven. Ik schreef daarvoor een dikke beschouwend- filosofische klepper over de post-industriële maatschappij: het ligt hier nog altijd ergens in een doos (lacht). Van de uitgeverij kreeg ik een standaardbriefje terug: liever niet.”

Jubileum

“Toch was ik voor mezelf blij dat ik erin geslaagd was een heel boek beëindigd te hebben: het telde zowaar 400 pagina’s. Ik had de smaak te pakken en stelde mezelf de vraag: wat willen de mensen dan wèl lezen? Een spannend verhaal, natuurlijk. Op 1 juli 1993 begon ik met ‘Het vierkant van de wraak’, een misdaadverhaal in Brugge. Ik werkte er twaalf maanden aan en stuurde het naar Manteau. De rest is geschiedenis: tien dagen later belden ze me enthousiast op. Met de vraag of ik nog wat meer van die boeken had liggen. Ondertussen zijn we 24 boeken later. Ik ben momenteel bezig aan mijn 25ste boek: een zilveren jubileum!”