Het cv van Michelle Obama, de machtigste vrouw ter wereld

Meisjesnaam: Michelle Robinson

Geboortedatum- en plaats:
17 januari 1964, Illinois (VS)

Woonplaats: Washington D.C., VS

Burgerlijke staat: Getrouwd met Barack Obama, 2 kinderen: Malia (12 jaar) en Natasha (9 jaar)

Zakenblad Forbes roept Michelle Obama uit tot machtigste vrouw ter wereld. Daarmee stoot ze de Duitse bondskanselier Angela Merkel onherroepelijk van de troon. Wat maakt de Amerikaanse First Lady zo oppermachtig?

Opleiding

1981: voltooit haar middelbare school aan Whitney M. Young Magnet High School in Chicago's West Loop.
1985: haalt haar diploma sociologie (met specialisatie in Afrikaans-Amerikaanse studies) aan de Princeton University.
1988: studeert af aan de Harvard Law School.

Professionele carrière

1. Advocaat

Michelle Obama begint haar loopbaan bij advocatenkantoor Sidley Austin (Chicago); ze legt zich toe op marketing en intellectueel eigendom. Weinig later start ook Barack Obama op het kantoor en krijgt ze de opdracht hem te begeleiden. (De twee trouwden in 1992.)

2. Spilfiguur aan de universiteit

Na de dood van haar vader in 1991 geeft ze een nieuwe wending aan haar carrière en kiest ze voor een job in de publieke sector. Ze begint als assistente van de burgemeester van Chicago en wordt vervolgens 'assistant-comminssioner' op de dienst planning en ontwikkeling van de stad.

In 1993 richt ze Public Allies Chicago op, een opleidingscentrum waar jong-volwassenen die in de publieke sector aan de slag willen terecht kunnen om hun leiderschap aan te scherpen. Ze wordt er zelf executive director.

In 1996 trekt ze naar de Universiteit van Chicago waar ze als 'Associate Dean of Student Services' allerlei studentenvoorzieningen op touw zet.

6 jaar later, in 2002, gaat ze aan de slag op het universiteitsziekenhuis van Chicago, eerst als executive director, daarna als vicepresident 'for Community and External Affairs'. In 2006 verdient ze 273.618 dollar per jaar, ruim 100.000 dollar meer dan haar man (senator voor de staat Illinois) op dat moment.

3. Presidentsvrouw

Oorspronkelijk was Michelle Obama niet enthousiast over de plannen van haar man om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Ze vreesde vooral dat hun dochters er sterk onder zouden lijden. In mei 2007, drie maanden nadat Barack zich kandidaat stelde, zette ze haar eigen carrière op een lager pitje om meer met de kinderen bezig te zijn en de campagne van haar man volop te kunnen steunen. Zo verscheen ze verschillende keren in de show van Oprah Winfrey en liet ze zich herhaaldelijk opvallen als begenadigd spreker.

Op 20 januari 2009 nemen de Obama's hun intrek in het Witte Huis. Michelle is vanaf dat moment officieel de Amerikaanse First Lady. Ook in die functie laat ze zich nog altijd opvallen en zet ze zich in voor allerlei liefdadigheidsprojecten. Zo lanceerde ze begin dit jaar nog de 'Let's move'-campagne, als antwoord op de obesitaspiek bij Amerikaanse kinderen.

Varia

- Michelle Obama heeft als eerste Amerikaanse first lady ooit een plekje bemachtigd in de top 100 van meest sexy vrouwen ter wereld van het Britse tijdschrift Maxim.
- Over haar nieuwe titel als 'machtigste vrouw ter wereld' zegt zakenblad Forbes: "First Lady Michelle Obama is a true change-maker. The first African-American in the post, she's changed the face of the office (literally), and with consistently high approval ratings, she's given a new generation of girls and women around the world a role model."

Foto: Story Accents