Het cv van Matthias Schoenaerts

Rundskop, de film van Michaël Roskam waarin Matthias Schoenaerts met verve de hoofdrol vertolkt, blijft de prijzen maar opstapelen. Een Oscar zat er helaas niet in voor het tweetal, daar ging de Iraanse topfavoriet A Separation mee lopen. Hoe zag de carrière van Schoenaerts er tot nu toe uit? Een blik op zijn cv.

Personalia

Geboortedatum: 8 december 1977
Geboorteplaats: Antwerpen
Vader: acteur Julien Schoenaerts

Opleiding

Toneelopleiding aan het conservatorium van Antwerpen

Carrière

1993: Matthias Schoenaerts is 15 en maakt zijn filmdebuut in Daens. Hij speelt er het personage Wannes Scholliers. De jaren die daarop volgen, speelt hij geregeld kleine rollen in televisieseries als Stille Waters en Flikken.

2002: Hij krijgt een grote rol in ‘Meisje’, het regiedebuut van Dorothée Van Den Berghe. Hij speelt er de rol van Oscar. Voor deze rol wordt hij in 2003 ook opgemerkt door het filmfestival van Berlijn waar hij de ‘Shooting Star’ award ontvangt.

2003: Nog in 2003 krijgt hij een filmopdracht in de cultfilm ‘Any Way the Wind Blows’ van dEUS-zanger Tom Barman. Naast toneelvoorstellingen is Schoenaerts ook te zien in enkele kortfilms, waaronder “Message from outer space”.

2004: In de film Ellektra van regisseur Rudolf Mestdagh kruipt hij in de huid van Cosmonaut X, een dj die doof wordt. Naast toneel en film houdt Schoenaerts zich ook fanatiek bezig met graffiti.

2005: Hij vertolkt rollen in de bekroonde kortfilms ‘Het Einde van de Rit’, ‘The One Thing I Do’ en ‘Dochter’.

2006: Schoenaerts doet Nederland aan in de film ‘Zwartboek’ van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Hij speelt er de rol van Joop. Nog dat jaar vertolkt hij het personage Dennis in de film ‘Dennis van Rita’.
Ook speelt hij de hoofdrol in de Franstalige kortfilm ‘Retour’ van Nicolas Bruyelle. Deze kortfilm wordt bekroond tot beste Belgische kortfilm op het filmfestival in Namen.

2008: De film ‘Linkeroever’ verschijnt in de zalen. Voor de film kruipt hij in de huid van het personage ‘Bob’. In de kaskraker ‘Loft’ speelt hij Filip Willems, één van de vijf hoofdrollen.
Op televisie is Schoenaerts te zien in de Eén serie ‘De Smaak van de Keyser’ waar hij de rol van Alfred voor zijn rekening neemt.

2009: Ook in de tweede film van Dorothée Van Den Berghe ‘My Queen Karo’ is Schoenaerts te zien. In maart wint hij de Vlaamse Televisiester voor Beste Acteur voor zijn vertolking in De Smaak van De Keyser.

2010 en 2011: Drukke tijden voor Matthias Schoenaerts. In de films ‘Pulsar’ van Alex Stockman en ‘Rundskop’ van Michael Roskam speelt hij de hoofdrol. Pulsar wint de prijs van de filmkritiek op het internationaal filmfestival van Hamburg. En Rundskop is geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn.

2012: Schoenaerts wordt overladen met prijzen: hij wint Beste Acteur op de website Vlaamsefilm.be én hij kaapt de persprijs voor Beste Acteur weg op het 23ste Palm Springs International Filmfestival. De film wordt genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film en Schoenaerts versiert een overeenkomst met Creative Artists Agency, het bureau dat ook onderdak biedt aan sterren als George Clooney en Robert De Niro.

Foto: Bart De Waele via Imagedesk