Het cv van Leah Thys

Geboortedatum: 17 mei 1945
Beroep: actrice
Hobby’s: lezen, koken, theater, film, documentaires
Talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, een beetje Italiaans

Opleidingen

1960-1964 Opleiding onderwijzeres Zusters Kindsheid Jesu Hasselt
1970-1973 Conservatorium Gent

Professionele ervaring

1964-1969 Onderwijzeres
1974-1979 Actrice bij zowat alle Vlaamse theatergezelschappen
1979-1983 Actrice in vast verband bij het NTG
1983-1994 Docent, actrice en regisseur in Engeland, bij o.a de Studio 68 of Theatre Arts, Webber Douglas Academy, Guildford School of Acting
1989 diverse prijzen voor voorstelling ‘Antigone’ op het festival van Edinborough
1983-1994 tv-werk en voice overs in het Verenigd Koninkrijk
sinds 1994 actrice in ‘Thuis
sinds 1995 docent regie, spel en bewegingsleer aan het Conservatorium Brussel
1994-2002 actrice bij o.a I Fiamminghi, Ballet Van Vlaanderen, Fakkeltheater
sinds 2009 tournee ‘Marlène’ (zangeres en actrice)

Ik kom niet bepaald uit een artistiek nest, maar wel uit een familie met fantasie. Zo had ik bijvoorbeeld een vader die tapdanste en een grootmoeder die zong en gedichten aan haar kleinkinderen leerde. Zowel mijn zus Chris als ik werden actrice, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Voor mijn ouders was theater studeren uitgesloten: zoiets deed je gewoon niet. Dan zou ik op kot moeten in Antwerpen: dat kon niet in die tijd niet voor iemand in het verre Limburg. Ik behaalde dus mijn diploma van onderwijzeres en gaf les. Dat deed ik heel graag: ik heb altijd graag met kinderen samengewerkt. Maar al die tijd wist ik dat ik eigenlijk een actrice was. En zo ging ik op latere leeftijd alsnog toneel studeren.

Mes in de rug

In 1983 liet ik alles achter in Vlaanderen om in Engeland te gaan werken. Mijn beslissing had met heel uiteenlopende zaken te maken. De voornaamste was een conflict bij het NTG, het toneelgezelschap waar ik de jaren voordien gewerkt had. Men had me er een mes in de rug gestoken, en ik vertrok uit pure onvrede. Ik was teleurgesteld in mijn collega’s en vrienden. Met Vlaanderen wilde ik niets meer te maken hebben. Het was de bedoeling om drie maanden in Engeland te blijven, uiteindelijk werden het elf jaar. Het ene project bracht het andere met zich mee, voor je het weet raak je embedded in het leven daar.

Danku mama

Achteraf beschouwd heb ik dat diploma van onderwijzeres goed kunnen gebruiken: ik mag mijn mama dankbaar zijn (lacht). Dankzij dat diploma heb ik als freelance-actrice nooit een dag zonder werk gezeten. Tijdens mijn jaren in Engeland kon ik onmiddellijk aan de slag als docent op theaterscholen. Andere collega’s moesten daarvoor eerst een pedagogisch diploma halen, maar ik kon onmiddellijk ingeschakeld worden. Dat diploma heeft me een zekerheid gegeven. En ik hou van zekerheden in het leven.