Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het cv van Kate Moss

Vorige vrijdag gaf het Engelse topmodel Kate Moss het ja-woord aan haar lief Jamie Hince, zanger-gitarist bij rockduo the Kills. Hoog tijd om een blik te werpen op het cv van de vrouw die de heroïnelook populair maakte in de jaren 90.

Personalia

Naam: Katherine Moss
Geboortedatum: 16 januari 1974
Geboorteplaats: Addiscombe in groot-Londen, Engeland
Burgerlijke staat: getrouwd met Jamie Hince (sinds 1 juli 2011)
Moeder van Lila Grace Moss (geboren op 29 september 2002)

Maten

Lengte: 1,73 m (opmerkelijk klein voor een model!)
Omtreksmaten: 86,5-58-89
Kledingmaat: 34
Schoenmaat: 39

Opleiding

Ridgeway Primary School
Riddlesdowne High School

Carrière

1988: Op 14-jarige leeftijd ontdekt door Sarah Doukas, de oprichtster van Storm Model Agency, terwijl ze op de JFK-luchthaven rondliep met haar ouders.

1990: De carrière van Moss komt op gang door de publicatie van een reeks zwart-witfoto’s van de hand van Corinne Day in het Britse magazine The Face. De reportage, gestyled door Melanie Werd, had als titel ‘The 3rd Summer of Love’.

1993: Moss doet voor Calvin Klein een campagne die zwaar bekritiseerd wordt omdat het model te mager lijkt en een heroïnelook zou promoten. Moss ontkent dat ze anorexia heeft. Met haar uiterlijk maakt ze furore als ‘antisupermodel’, de tegenhanger van in die periode populaire, maar ‘vollere’ supermodellen als Cindy Crawford, Elle Macpherson, Claudia Schiffer en Naomi Campbell.

1990-2005: Kate Moss werkt voor alle grote Italiaanse, Franse, Amerikaanse en Britse modehuizen zoals Gucci, Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Chanel, Rimmel en Bulgari. Ze is te zien in fotoreportages voor heel wat belangrijke modetijdschriften zoals de Engelse, Amerikaanse en Franse Vogue, Another Man, Vanity Fair, the Face en W. Ze werkte samen met de bekendste fotografen uit de mode-industrie: Mario Testino, Mario Sorrenti, Steven Klein, Juergen Teller en Peter Lindbergh.
Kate Moss is ook te zien in heel wat videoclips zoals ‘Kowalski’ van Primal Scream, ‘I Just Don't Know What to Do with Myself’ van the White Stripes en ‘Something About the Way You Look Tonight’ van Elton John.

1999: Moss schopt het tot nummer 9 in de lijst met de meest sexy vrouwen van 1999, opgesteld door de lezers van mannenblad FHM. Ze speelt ook een rol in de komische reeks Blackadder.

2003: Kate Moss is te horen als zangeres op de single ‘Some Velvet Morning’ van Primal Scream. Eerder had ze ook al de tamboerijn beroerd op een nummer van Oasis.

2005: In september publiceert tabloid the Daily Mirror een foto waarop Moss te zien is terwijl ze verschillende lijnen cocaïne snuift. Na dit drugsschandaal worden geplande campagnes met H&M en Burberry afgelast en besluit Chanel het contract dat ze met haar hadden niet te verlengen.

2006: Twaalf maanden na de cocaïneaffaire maakt Kate Moss haar comeback door voor het herfst- en winterseizoen van 2006 achttien contracten af te sluiten met topmerken als Rimmel, Agent Provocateur, Virgin Mobile, Calvin Klein Jeans en Burberry.

September 2006: Kate Moss wint de ‘Model of the Year’-prijs op de British Fashion Awards. Met de drugsaffaire nog vers in het geheugen levert haar winst heel wat commotie op.

2007: Het modellenwerk staat weer op een lager pitje en Moss slaat zelf aan het ontwerpen. Voor Topshop tekent ze een kledingcollectie die te vinden is in alle 225 Britse filialen van de winkelketen. De collectie omvat onder meer een skinny jeansbroek, mini-jurkjes met één schouderbandje en T-shirts met de letter ‘K’ op. In de VS komen Moss’ ontwerpen in de winkels van Barneys te hangen.

Onder de naam ‘Kate’ lanceert ze ook haar eigen parfum. Drie andere geuren — Velvet hour, Vintage en Vintage Muse  —  zullen volgen.

Op ‘Shotter’s Nation’, het tweede album van de Engelse groep Babyshambles staat Kate Moss bij vier nummers vermeld als medeauteur, naast enfant terrible en toenmalig lief Pete Doherty.

2010: Moss ontwerpt een reeks handtassen voor Longchamps. Ze prijkt ook op de hoes van ‘Olympia’, het jongste soloalbum van Roxy Music-zanger Bryan Ferry.