Het cv van Karen Damen

Karen Damen

Volledige naam: Karen Franciska Maria Louisa Damen

Geboortedatum: 28 oktober 1974

Geboorteplaats: Wilrijk

Burgerlijke staat: samen met Antony Van der Wee, één zoontje, Sky

Vanaf 11 oktober zit Karen Damen opnieuw in de jury van Belgium's Got Talent, samen met collega's Ray Cokes en Rob Vanoudenhoven. We weten dat ze een derde is van de groep K3, maar wat heeft ze nog zoal op haar cv staan?

Opleiding

Middelbaar: Moderne Talen

Hoger onderwijs: één jaar Studio Herman Teirlinck

Carrière

Muziek

Damen maakt deel uit van de meidengroep K3, samen met Kathleen Aerts en Kristel Verbeke. In 1998 brengen ze de eerste single 'Wat ik wil' uit. Het nummer haalt zelfs de Ultratop 50 niet. Een jaar later doet de meidengroep een gooi naar nationale roem tijdens de preselecties van Eurosong. Jurylid Marcel Vanthilt maakt het nummer 'Heyah mama' met de grond gelijk en noemt de meisjes 'fijne vleeswaren'. Desondanks wordt het lied als single uitgegeven en stoot het door naar de tweede plaats in de Ultratop.

Een jaar later laat de meidengroep de ietwat ondeugende lyrics van 'Heyah mama' achter zich en richten de K's zich volledig op de kindermarkt. Liedjes als 'Alle kleuren', 'Oma's aan de top' en 'Hippie shake' worden meegekweeld door kinderen overal te lande.

De groep laat niet minder dan veertien albums en vier compilaties op de wereld los. Negen daarvan halen minstens een platina status. Het album Mamasé! uit 2009 is het best verkopende album van dat jaar en haalt drie maal platina.

In 2009 verliet Kathleen Aerts de groep. Na een zoektocht in het programma K2 zoekt K3 werd de Nederlandse Josje Huisman uitverkoren om de groep te vervoegen.

Film

In 2004 verschijnt de eerste K3-film: 'K3 en het Magische Medaillon'. Eind 2012 wordt de vierde langspeelfilm, 'K3 Bengeltjes', op de jonge fans (en hun ouders) losgelaten. In 2006 vertolkt Damen een gastrol in de film 'Piet Piraat en het Vliegende Schip'. In 2014 komt de vijfde K3-film 'K3 Dierenhotel' uit en er staat ook een animatiereeks rond het zingende drietal op stapel.

Televisie

In de jaren 90 speelt Karen Damen een gastrol in de televisieserie Familie Backeljau. Sinds 2003 is ze met haar twee K3-collega's ook op het kleine scherm te zien in series als 'De Wereld van K3' en 'Hallo K3!'. In de succesvolle Studio-100-reeks 'Het Huis Anubis' vertolkt Damen de rol van Esther Verlinden, de gymlerares. In 2012 en 2013 zetelt ze in de jury van de vtm-talentenjacht Belgium's Got Talent.

Musical

Daarnaast laat de roodharige haar zangkunsten op de wereld los in diverse musicals. Karen nam onder andere de rol van Karramella op zich in 'Doornroosje' en Knarrie in de 'Drie Biggetjes', beide producties met alle K3-leden. In 2011 staan ze opnieuw op de planken in de musical Alice in Wonderland.