Het cv van Jacky Lafon

Velen kijken reikhalzend uit naar het moment waarop ‘zatte Rita’ haar intrede zal doen in het nieuwe seizoen van Familie. Ook op internet zijn Jacky Lafon en haar personage razend populair. Maar wat heeft de 64-jarige actrice, presentatrice en zangeres nog al gepresteerd in haar carrière?

Personalia

Naam: Jacky Lafon
Geboortedatum: 21 november 1946
Geboorteplaats: Dendermonde
Burgerlijke staat: gehuwd met Guy Grutman, moeder van dochter Nathalie

Opleiding

Dictie en voordracht in Oostende

Carrière

1954-1957: Jacky Lafon zet haar eerste stappen in het theater: ze staat als Doornroosje op de planken in het schooltheater en is drie jaar actief bij amateurtoneel Bacchanten in Oostende.

1964: Ze vertrekt op tournee door het buitenland met het orkest ‘Roland Keereman’ uit Brugge.

1964-nu: Jacky ontpopt zich tot een allround artieste die zingt, dans, acteert en presenteert. Ze doet mee aan musicals, shows en diverse tv- en radioprogramma’s.

Gedurende acht seizoenen treedt ze op in het Variété Theater Ancienne Belgique in Antwerpen, in het casino van Blankenberge en Middelkerke, in zaal ‘Eden’ en in ‘Het Witte Paard’ in Blankenberge.

Ze speelt mee in de musical ‘Mijn geweten en ik’, die op de toenmalige BRT wordt uitgezonden. Andere musicals waarin ze te zien is zijn ‘Wonderdoktoor’ en ‘Veel geluk professor’.

Jacky doet het ook in het Frans. Ze treedt op in het revuetheater ‘Trocadero’ in Luik en wordt vaak uitgenodigd als eregaste in diverse Franstalige shows.

Als artieste is Jacky van alle markten thuis: in zaal Eden in Blankenberge brengt ze ook een show voor kinderen met spelletjes, liedjes en poppenkast.

Door de jaren heen treedt Jacky Lafon op met diverse grote showorkesten, met onder meer Bobby Setter, Leo Martin en Henk van Montfoort.

Ze trekt ook vier jaar op tournee met ‘De Gaston & Leo Show’.

In pretpark Bobbejaanland brengt ze gedurende tien seizoenen een dagelijkse zaalshow met verschillende artiesten.

1991-nu: In de dagelijkse vtm-soap ‘Familie’ vertolk Jacky Lafon de rol van Rita Van Den Bossche alias ‘zatte Rita’. Net als collega-acteurs Jef De Smedt en Annie Geeraerts is ze er van het prille begin onafgebroken bij. Op internet verwerft ze door haar rol een ware cultstatus. Een Facebookpagina die aan haar personage gewijd is telt meer dan 26.500 liefhebbers.

1994-1999: In het programma HT&D op vtm toont Jacky Lafon haar talent als moppentapster. Vijf seizoenen lang is ze een van de vaste gasten in dit panelprogramma.

2009: Bij Lampedaire Uitgevers verschijnt ‘De naakte waarheid’, de autobiografie van Jacky Lafon, waarin ze onder meer beschrijft hoe ze werd mishandeld door haar vader en misbruikt door haar oom. Het komt tot een geschil tussen de actrice en haar uitgeverij en deze laatste begint een proces tegen haar.

Nu: behalve als actrice is Jacky Lafon nog steeds actief als zangeres en presentatrice. Al dan niet samen met Danny Fabry kan ze ingehuurd worden voor seniorennamiddagen, bedrijfsfeestjes en andere evenementen waar ze de boel komt opvrolijken met zang, dans en vrolijke moppen.

Weetjes

In het vtm-programma ‘De nationale IQ-test’ haalde Jacky Lafon een score van 74, wat minder is dan een Nederlandse orang oetang die de test ook aflegde. Ze gaf een verkeerde bril op als verklaring voor haar lage score.

Jacky zet zich vaak in voor het goede doel. Onder meer Cliniclowns, kankerpatiëntjes, kansarme kinderen, verkeersslachtoffertjes en comapatiënten kunnen op haar aandacht rekenen.

Met haar fans gaat Jacky Lafon vaak op bedevaart naar Lourdes. Ze doet daar blootsvoets de befaamde kruisweg.