Het cv van Hillary Clinton

De carrière van Hillary Clinton fascineert … De voormalige first lady moest heel wat vernederingen ondergaan, maar desondanks is ze steeds haar man Bill blijven steunen. Vandaag draagt zij de broek: tot 1 februari van dit jaar was ze minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Obama en momenteel bereidt ze zich hoogstwaarschijnlijk al voor om haar kandidatuur te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Hillary Clinton heeft deze week haar entree gemaakt op Twitter … Als voorbereiding op de presidentsverkiezingen van 2016? Een blik op haar professionele carrière, die uiteraard nauw verbonden is met die van haar man Bill.

Personalia

Naam : Hillary Diane Rodham Clinton
Geboortedatum : 26 oktober 1947
Geboorteplaats: Chicago
Beroep: advocate
Burgerlijke staat: gehuwd, moeder van een dochter (Chelsea)
Woonplaats : New York

Opleiding

1965: Hillary loopt school aan het Wellesley College, waar ze een bachelor in kunsten en politieke wetenschappen behaalt. Al vanaf jonge leeftijd zet ze zich in voor politiek campagnes.

1969: Ze volgt een masteropleiding in de rechten aan de prestigieuze Yale Law School, waar ze ook haar latere man Bill Clinton ontmoet.

Professionele carrière

1971: Hillary doet een stage als advocate in het bureau Treuhaft, Walker and Burnstein. Ze legt zich vooral toe op hoederecht.

1975: Het koppel verhuist naar Arkansas, waar Bill zich toelegt op zijn politieke carrière. Even later trouwen ze, krijgen ze een dochter en wordt Hillary professor in de rechten aan de universiteit.

1977: Jimmy Carter neemt Hillary op in de raad van bestuur van de Legal Services Corporation, die ze daarna ook gaat leiden.

Politieke loopbaan

1978: Bill wordt gouverneur in Arkansas. Gedurende twaalf jaar zal Hillary er de first lady zijn. In deze periode wordt ze onder meer voorzitter van het onderwijscomité in Arkansas, medestichtster van de vereniging ter ondersteuning van kind en gezin en maakt ze deel uit van het directiecomité van het kinderziekenhuis in Arkansas en van het Children's Defense Fund.

1992: Bill Clinton wordt president van de VS, zijn vrouw first lady en het koppel neemt zijn intrek in het Witte Huis in Washington. Hillary trekt de aandacht van de Amerikaanse huisvrouwen door te verklaren dat ze “niet thuis wil blijven om koekjes te bakken.” Tijdens het mandaat van haar man neemt ze ook deel aan het politieke leven van haar land.

Ze neemt deel aan de debatten over de hervorming van de gezondheidszorg en is actief betrokken bij de strijd voor vrouwen- en kinderrechten. In volle verkiezingscampagne verklaart Bill trouwens dat als hij verkozen raakt, de Amerikanen “twee presidenten voor de prijs van één zullen hebben.”

1998: De zaak Lewinsky barst open, maar Hillary blijft haar man door dik en dun verdedigen. Zelfs nadat de ontrouw van Bill wordt bewezen, houdt ze vol dat het om een samenzwering van rechts gaat.

2000: Hillary stelt zich kandidaat om senator te worden in New York. Op 7 november haalt ze de zetel binnen met 56% van de stemmen, wat haar de eerste first lady maakt die ooit senator werd.

2006: Ze raakt herverkozen met 68% van de stemmen.

2007: Ze kondigt officieel aan dat ze wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen. In de Democratische Partij eindigt ze tweede, achter Barack Obama, die uiteindelijk haar steun zal krijgen.

2009: Eens Obama president van de Verenigde Staten is, benoemt hij Hillary tot minister van Buitenlandse Zaken. In die functie probeert ze vooral om de banden met China te versterken. Met 112 landen op de teller, waaronder ook Zuid-Afrika, is ze de meest bereisde minister.

2012: Clinton geeft aan, in een tweede termijn van Obama, niet langer minster te willen zijn. In december, kort voor het einde van haar termijn, valt ze flauw en loopt daarbij een hersenschudding op. De val wordt toegeschreven aan oververmoeidheid.

2013: Op 1 februari volgt John Kerry haar op als minister van Buitenlandse Zaken. In juni maakt ze een opgemerkte entree op Twitter, waar ze een zelfportret post van haar met dochter Chelsea.

Varia

Dit jaar zette zakenblad Forbes Clinton op de vijfde plaats in haar lijst met machtigste vrouwen ter wereld. In 2012 was ze nog tweede.

Er komt waarschijnlijk een film over de eerste jaren van de carrière van Clinton. Onder meer Scarlett Johansson, Reese Withersppon en Carey Mulligan worden genoemd als mogelijke kandidaten om haar rol te vertolken.  De release van de film is voorzien voor – wat een toeval – 2016.