Het cv van Henk Rijckaert

Komiek Henk Rijckaert is samen met Bert Gabriëls te zien in de derde reeks van het razend populaire CANVAS-programma ‘Zonde van de zendtijd’, maar ook solo timmert hij al enige tijd aan de weg. Deze leidde hem langs parochiezalen, culturele centra en de VRT-studio’s. Een overzicht van zijn carrière …

Personalia

Naam: Henk Rijckaert
Geboortedatum: 16 augustus 1974
Geboorteplaats: Aalst
Woonplaats: Gent
Burgerlijke staat: verloofd, vader van dochtertje Mira

Opleiding

Landbouwingenieur
Postgraduaat milieusanering

Carrière

Aan het einde van zijn studies doet Henk Rijckaert improvisatietheater bij het Gentse improcollectief The Lunatics, daarna gaat hij aan de slag als leraar biologie en fysica.

2003: Met zijn eerste korte humoristische voorstelling ‘De Duif’ haalt Henk de finale van het concours ‘Humorologie’.

2005: Met zijn tweede korte humoristische voorstelling, ‘Het vergrootglas’, haalt hij nogmaals de finale van Humorologie. Deze keer gaat hij naar huis met de publieksprijs en de persprijs.

2006: Henk voltooit zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Loebas’. Met een verkorte versie daarvan wordt hij verdienstelijk derde in het Nederlandse cabaratfestival ‘Cameretten’. Pers en jury zijn unaniem lovend over hem.

Tussendoor werkt hij mee aan de humorsoap Microkosmos (Studio Brussel) en verschijnt hij op tv in ‘De Bovenste Plank’ (één), ‘In de ban van Urbanus’ (één), ‘Comedy Casino’ (CANVAS) en ‘Willy’s en Marjetten’ (CANVAS).

2008: De tweede lange voorstelling van Henk Rijckaert heet ‘Karton’ en gaat over de problemen die hij ondervindt nu hij een eigen huis gekocht heeft. PIAS brengt de show uit op dvd. Twee jaar later wordt hij ook uitgezonden op CANVAS.

2009: Henk wordt samen met collega-komiek Bert Gabriëls het gezicht van de humoristische CANVAS-show ‘Zonde van de zendtijd’.  Dit programma, dat een combinatie brengt van sketches, parodieën en grappen met de verborgen camera, krijgt aanvankelijk wisselende kritiek, maar scoort wel al snel goede kijkcijfers.

2010: Tijdens het tweede seizoen van ‘Zonde van de zendtijd’ groeit het programma uit tot een absolute CANVAS-topper. In populariteit moet het enkel het legendarische ‘Alles kan beter’ laten voorgaan. ‘Zonde van de zendtijd’ valt ook in de prijzen en wint een Vlaamse Televisie Ster in de categorie ‘beste humor- en comedyprogramma’.

In het najaar van 2010 komt Henk op de proppen met zijn derde avondvullende comedyshow, ‘Het Experiment’. Hij keert hierin terug naar zijn eerste liefde, de wetenschap, en gaat na of het mogelijk is om wereldwijd een leugen te verspreiden.

2011: Begin oktober gaat het derde en laatste seizoen van ‘Zonde van de zendtijd’ van start. Zoals dat gaat verkondigen de makers overal in de media dat dit het ‘beste seizoen ooit’ wordt.