Het cv van Geert Wilders

Geen onbesproken blad, de Nederlandse politicus Geert Wilders. Momenteel staat hij terecht voor het zaaien van haat, discriminatie en het beledigen van bevolkingsgroepen. Tijd om een blik te werpen op zijn cv.

Personalia

Geboortedatum: 6 september 1963
Geboorteplaats: Venlo
Hobby's: lezen, schrijven
Gehuwd in Boedapest op 31 juli 1992 met Krisztina Marfai

Opleiding

- Mavo en Havo in Venlo
- Hoger Beroepsonderwijs: opleiding Sociale Verzekeringen in Amsterdam
- Academisch onderwijs: Rechtsgeleerdheid via Open Universiteit (hij behaalde enkele deelcertificaten)
- Aanvullende opleiding: Topkadertraining

Loopbaan

1984 – 1986: Medewerker Ziekenfondsraad
1986 – 1988: Medewerker Sociale Verzekeringsraad
1990 – 1998: Zijn politieke carrière start hij wanneer hij beleidsmedewerker wordt van de Tweede Kamerfractie van de VVD.
1997 – 1998: Gemeenteraadslid Utrecht (VVD)
1998 – 2004: Tweede Kamerlid (VVD). In de zomer van 2004 ontstaat er een conflict tussen Wilders en partijgenoot van Aartsen. Eén van de breekpunten is dat Wilders weigert te stemmen voor de toetreding van Turkije tot de EU. Hij stapt uit de VVD en richt Groep Wilders op. Op 2 november 2004 wordt regisseur Theo van Gogh vermoord.Wilders, bevreesd voor zijn eigen leven, duikt enkele dagen onder.
2004 – 2006: Tweede Kamerlid en fractievoorzitter (Groep Wilders)
Vanaf 2006: Voor de verkiezingen in november 2006 komt Wilders met een nieuwe partij: Partij voor de Vrijheid (PVV). Hij wint 8 zetels in de kamer en wordt Tweede Kamerlid en fractievoorzitter (PVV).

Wetenswaardigheden

- Schreef in 2007 een open brief aan de Volkskrant waarin hij stelde dat er een verbod moest komen op de Koran omdat dit boek volgens hem een islamitische 'Mein Kampf' is
- Bracht in 2008 via het internet een 16 minuten durende film uit met als titel 'Fitna'. De film was bedoeld als een waarschuwing tegen de in zijn ogen toenemende islamisering en het gevaar van moslimradicalisme
- In oktober 2010 staat Wilders terecht voor het zaaien van haat, discriminatie en het beledigen van bevolkingsgroepen. Hij werd eerder al aangeklaagd, maar het Openbaar Ministerie zag de uitlatingen van Wilders in de context van een maatschappelijk debat juridisch geoorloofd en besloot niet te vervolgen. In 2009 bepaalde het Gerechtshof van Amsterdam dat er alsnog tot vervolging moest overgegaan worden. Ondertussen werd de rechtbank gewraakt door de advocaat van Wilders. Het is nog onduidelijk hoe de rechtszaak verder zal verlopen.

Foto: www.geertwilders.nl