Het cv van Francesca Vanthielen

Geen BV met een gevarieerder cv dan Francesca Vanthielen. Ze werkt al voor radio en televisie sinds haar dertiende en behaalde daarnaast twee universitaire diploma's en een postgraduaat aan een befaamde Londense acteerschool. Deze week verraste ze vriend en vijand door - met dank aan de pax media - aan de slag te gaan bij Radio 1 ondanks haar exclusiviteitscontract bij vtm.

Geboortedatum: 24 december 1972
Geboorteplaats: Eeklo
Huidige job: actrice en presentatrice
Talen: Nederlands, Engels en Frans
Hobby’s: koken (diploma restauranthouder), lezen, tango en salsa

Opleidingen

1990-1994:

  • licentiaat TEW aan de Katholieke Universiteit Brussel & Leuven
  • specialisatie : personeelsbeleid
  • opties in licenties : problematiek in ontwikkelingslanden, de economische ontwikkeling in China

1998-1999: postgraduaat Acting aan de Mountview Theatre School in London

2007-2009: master in de Vergelijkende en Internationale Politiek aan de KU Leuven

Professionele ervaring

Televisiewerk: presentatie van o.a ‘Sterren op de Dansvloer’, 'Cijfers Liegen Niet', 'De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren', 'My Name Is ...', ‘De Italiaanse Droom’, ‘Stars on Ice’, ‘De Werf’, Miss België, ‘Go2!’, ‘Super 50’…

Theater: rollen in o.a Spaans Stuk (Raamtheater, 2005), Chocolade Tongen (Raamtheater, 2003), Image Makers (Raamtheater, 2000).

Acteerwerk: rollen in o.a 'LouisLouise' (vtm), ‘Baantjer’ (RTL4, 2006), ‘Aspe’ (vtm, 2004-...), ‘Wittekerke’ (vtm, 2003), ‘Licht’ (Stijn Coninx, 1997), ‘Boys’ (Jan Verheyen, 1992), stemwerk voor o.a ‘Madagascar 1 & 2 ‘(Voice Gloria).  

Radiowerk: BRT 3, Studio Brussel, Q-Music en Radio 1

Engagement

Francesca Vanthielen was ook een van de oprichters en de gezichten van G1000, het burgerinitiatief dat duizend willekeurig gekozen burgers liet discussiëren over maatschappelijke thema's.

Doorzetter

Hoewel ik al volop aan het werk was, wilde ik na mijn humaniora toch een diploma halen. Ik voelde me te jong om enkel met werk bezig te zijn en wilde meer maturiteit krijgen. Communicatiewetenschappen lag voor de hand, maar toen ik er enkele weken mee bezig was, interesseerde het mij niet. Dus koos ik voor datgene wat ik echt wilde: TEW. Eigenlijk had ik daarvoor niet voldoende wiskunde gehad tijdens de humaniora. Men raadde het mij af, maar ik heb doorgezet. Al heeft het me wat moeite gekost.”

Student uit interesse

Met haar diploma heeft Francesca nooit iets gedaan op professioneel gebied. Ook haar keuze voor het postgraduaat dat ze als volwassene heeft behaald, was louter op interesse gebaseerd. “Ik had geen concrete plannen om ook iets met dat diploma Internationale Betrekkingen aan te vangen. Al laat ik regelmatig wel eens ballonnetje op dat ontwikkelingshulp en de noord-zuidproblematiek mij bijzonder boeit.”

Terugkeer naar de VRT

Sinds deze week is Francesa op Radio 1 te horen. Ze neemt de presentatie van het programma Koppiekoppie over van Kobe Ilsen. Voor de presentatrice is het haar debuut op de zender en een (gedeeltelijke) terugkeer naar de VRT.

"Zonder al te nostalgisch te worden, vind ik het een prachtig moment om mijn oude stal bij de VRT terug op te zoeken. In augustus 1986 – ik was toen 13 jaar – startte ik met het jeugdprogramma Radio tam tam. Maar grote meisjes dromen van Radio 1. Ik ben verheugd er aan de slag te gaan en ben vtm dankbaar dat ze me dit gunnen. Of ik daarna aan de Reyerslaan blijf hangen? Dat hangt van veel factoren af, maar ik sluit niets uit."

Binnenkort zal Francesca in elk geval ook haar passie voor tango op Radio 1 kunnen botvieren. Vanaf 3 september neemt ze namelijk de presentatie van de Argentijns getinte reeks Closing time tango voor haar rekening.

Tekst: Ann Lemaitre en Steven Heyse