Het cv van Elio Di Rupo

Personalia

Geboortedatum: 18 juli 1951
Geboorteplaats: Morlanwelz
Burgerlijke staat: Vrijgezel
Jongste van 7 kinderen
Hobby’s: houdt van design en cultuur, doet 3 maal per week aan fitness

Opleiding

- Licentiaat in Chemie aan de Universiteit van Bergen-Henegouwen (grote onderscheiding)
- Geaggregeerde van het Hogere Secundaire Onderwijs (grote onderscheiding)
- Doctor in wetenschappen aan de Universiteit van Bergen-Henegouwen (de grootste onderscheiding)

Politiek parcours

Tijdens zijn universitaire studies in Bergen schaft de jonge Elio Di Rupo zich een partijkaart aan van de socialistische partij PS. Hij kan zich heel goed vinden in hun humanistische visies.

In 1982 begint zijn échte politieke carrière. Hij wordt gemeenteraadslid van de stad Bergen. Vier jaar later, in 1986, wordt hij daar schepen.

In 1987 schopt hij het tot volksvertegenwoordiger. Niet lang, want twee jaar later verlaat hij dit postje en trekt naar het Europees Parlement.

In 1991 wordt hij senator. Een jaartje later krijgt hij de ministerportefeuille van onderwijs in de Franse gemeenschapsregering. Hij doet een mandaat van 2 jaar en wordt dan in diezelfde regering minister van Media.

Na het ontslag van Guy Coëme, die in het Agustaschandaal werd genoemd, stapt Di Rupo in 1994 over naar de federale regering als Vice-Premier en Minister van Verkeer en Overheidsbedrijven. Na de verkiezingen van 1995 blijft hij Vice-Premier en wordt hij Minister van Economie en Telecommunicatie.

Na de federale verkiezingen van 1999 zit Di Rupo mee in de onderhandelingen voor de vorming van een ‘paarsgroene’ coalitie. Zelf neemt hij de functie van Minister-President van het Waalse gewest op. Maar in datzelfde jaar verkiezen de partijleden van de PS hem met 71% van de stemmen tot partijvoorzitter.

Ondertussen is hij van 2001 tot 2005 ook Burgemeester van Bergen.

In oktober 2005 wordt Di Rupo opnieuw Minister-President van het Waalse gewest. Twee jaar combineert hij zijn ambt als Minister-President met zijn taak als partijvoorzitter. In 2007 wordt hij herverkozen als partijvoorzitter van de PS (dit keer met 89% van de stemmen) en neemt hij ontslag als Minister-President.

In 2010 wordt de PS bij de federale verkiezingen de grootste partij in Wallonië. Di Rupo wordt genoemd als toekomstige premier. Tijdens de onderhandelingen voor een regering wordt hij aangeduid als preformateur.

Mei 2011: Hij wordt door de koning aangeduid als formateur en krijgt de taak een regering te vormen. Op 5 december is het eindelijk zo ver: Di Rupo I is een feit.

Bron: PS