Het cv van Dominique D'Onofrio

Dominique D'Onofrio begeleidt zijn spelers vanavond in de beslissende match tegen KRC Genk. Benieuwd wie de landstitel op zijn naam mag schrijven. Een blik op het cv van de trainer.

Personalia

Geboortedatum: 18 april 1954
Geboorteplaats: Castelforte (Italië)
Broer van Luciano D’Onofrio, vice-voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Standard Luik

Opleiding

Dominique D’Onofrio is carrossier van opleiding.

Loopbaan als trainer

1990-1998: D’Onofrio zet zijn eerste passen als trainer bij voetbalclubs Seraing FC, Club Luik, Tilleur Saint-Nicolas, RFC Union La Calamine, RFC Montegnée en Seraing RUL.

1998: Hij tekent een contract bij Standard Luik. Hij begint er als jeugdbegeleider, doet er aan scouting en revalidatie van de jongere spelers.

2000-2001: Hij wordt assistent van hoofdtrainer Tomislav Ivic. Nadat Ivic wordt ontslagen neemt D’Onofrio het roer over. Hij zal enkel drie speeldagen als hoofdtrainer meedraaien.

2001-2002: Preud’Homme volgt D’Onofrio op als hoofdtrainer. Deze laatste wordt assistent-trainer.

2002-2006: D’Onofrio assisteert Robert Waseige als hulptrainer. Maar goede resultaten blijven voor Waseige uit. D’Onofrio gaat aan de slag als hoofdtrainer van Standard Luik.

In seizoen 2005-2006 grijpt Standard net naast de landstitel. Na de ultieme wedstrijd tegen AA Gent, die Standard jammerlijk verliest, zijn de voetbalfans razend en slingeren de trainer naast veel verwijten ook graszoden en modder naar het hoofd. Nochtans eindigt Standard tweede en is daardoor gekwalificeerd voor de Champions League. Een seizoen later wordt D’Onofrio vervangen door Johan Boskamp.

2006-2010: Maar D’Onofrio verdwijnt niet helemaal van het voetbaltoneel. Hij wordt eerst  sportief directeur en daarna technisch directeur bij Standard. Standard wordt tijdens zijn afwezigheid op het veld twee keer landskampioen: in 2008 en in 2009.

Februari 2010 – heden: In het begin van 2010 wordt de samenwerking tussen de Roemeense trainer Lazlo Bolonï en Standard stop gezet. D’Onofrio wordt nogmaals gevraagd als hoofdtrainer. Standard eindigt in seizoen 2010-2011 samen met hem op de negende plaats in de Play-Off II.

Vanavond spelen Standard en KRC Genk de beslissende match in de eerste Play-Offs. Benieuwd welke club de titel binnenhaalt.