Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het cv van Dave Grohl, frontman van Foo Fighters

Ten tijde van Nirvana stond hij nog in de schaduw van Kurt Cobain, maar met Foo Fighters bracht hij op eigen kracht een stadionrockgroep tot stand. Zijn welgevulde cv maakt snel duidelijk waarom ze Grohl de hardst werkende man uit de rockmuziek noemen.

Personalia

Naam: David Eric Grohl
Geboortedatum: 14 januari 1969
Geboorteplaats: Warren, Ohio (Verenigde Staten)
Burgerlijke staat: gehuwd met Jordyn Blum

Opleiding

Thomas Jefferson High School in Virginia
Bishop Ireton High School in Alexandria

Carrière

1981-1986: Dave Grohl leert zichzelf gitaar en drums spelen en musiceert in bandjes zoals Freak Baby, Mission Impossible  en Dain Bramage.

1987-1990: Grohl doet auditie voor de punkband Scream uit Washington en wordt aangenomen als drummer. Hij tourt met hen en is te horen op de twee laatste platen van de groep.

1990-1994: Nadat Scream gesplit was, gaat Dave Grohl drummen bij Nirvana, de groep van Kurt Cobain. Met hun tweede plaat ‘Nevermind’ breekt het trio op grote schaal door, wat in die tijd ongezien was voor een band met zo’n hard en ‘alternatief’ geluid.

1994: Dave Grohl is als drummer te horen op de met Beatles-covers gevulde soundtrack van de film Backbeat.

1994: Na de dood van Kurt Cobain neemt Dave Grohl een 15 nummers tellende demo op, die later in een geremixte versie onder de naam ‘Foo Fighters’ verschijnt op het Capitol-label. Met Pat Smear (gitaar), William Goldsmith (drums) en Nate Mendel (bas) formeert hij onder dezelfde naam een band waarmee hij op tournee vertrekt. In deze nieuwe band zingt Dave Grohl en speelt hij gitaar.

1997: Onder zijn eigen naam maakt Grohl de soundtrack voor de film Touch.

1997-2002: Met steeds wisselende bezettingen nemen de Foo Fighters de albums ‘The Colour and the Shape’, ‘There Is Nothing Left to Lose’ en‘One by One’ op.

2002: Josh Homme vraagt aan Dave Grohl om te drummen op ‘Songs for the Deaf’, het nieuwe album van zijn band Queens of the Stone Age. Grohl gaat met de Queens ook mee op tournee.

2004: Onder de naam ‘Probot’ neemt Dave Grohl een plaat op met zijn favoriete metalzangers.

2005: ‘In Your Honor’, het vijfde album van Foo Fighters ziet het daglicht. Het gaat om een dubbelalbum met een akoestisch schijfje en een ander met de meer ‘rock’-getinte nummers.

2006: Als tussendoortje komt ‘Skin and Bones’ uit, een akoestisch livealbum van Foo Fighters.

2007: Voorafgegaan door single ‘The Pretender’ verschijnt het zesde studioalbum ‘Echoes, Silence, Patience & Grace’.

2009: Foo Fighters brengen een Best of uit, maar Dave Grohl is intussen alweer bezig met een nieuw project: Them Crooked Vultures is de zogenaamde ‘supergroep’ die hij vormt met Josh Homme en voormalig Led Zeppelin-bassist John Paul Jones. De band maakt een titelloze debuutplaat en gaat ook op tournee.

2011: ‘Wasting Light’ is de jongste Foo Fighters-plaat. Grohl nam ze op in zijn tot studio omgebouwde garage. Op het album is ook Nirvana-bassist Krist Novoselic te horen. Ook oudgediende Pat Smear is inmiddels teruggekeerd naar het Foo Fighters-kamp. Onder de titel ‘Medium Rare’ verschijnt er ook nog een plaat met covers die de groep door de jaren heen heeft opgenomen.

2012: Foo Fighters triomferen op de uitreiking van de Grammy Awards. Ze gaan naar huis met vijf beeldjes, onder meer voor 'best rock song', 'best rock album' en 'best rock performance'.

Om hun afgelaste optreden op de rampeditie van Pukkelpop te compenseren worden ze in 2012 opnieuw tot headliner van dit alternatieve festival gebombardeerd.

1992-2011: Dave Grohl is nooit vies geweest van een muzikale hand- en spandienst meer of minder. Als drummer, zanger of gitarist is hij onder meer te horen op platen van Mike Watt, Puff Daddy, Tenacious D, David Bowie, Cat Power, Killing Joke, The Bangles, Nine Inch Nails, Juliette and the Licks, The Prodigy en Michael Jackson.

Varia

In november 2002 stond Dave Grohl met drie verschillende groepen na elkaar op nummer 1 in de Amerikaanse rockhitlijsten: ‘You Know You’re Right’ van Nirvana werd opgevolgd door ‘All My Life’ van Foo Fighters, dat op zijn beurt plaats maakte voor ‘No One Knows’ van Queens of the Stone Age.

Foo Fighters maken naast serieuze vaak ook grappige videoclips, waarin Dave Grohl in een dwaze vermomming opdraaft. Ook in een aflevering van the X-files speelde hij een rolletje.

Grohl heeft zijn eigen straat in Warren, Ohio: de ‘David Grohl Alley’.