Het cv van Carla Bruni

Naam: Carla Bruni

Geboortedatum: 23 december 1967

Geboorteplaats: Turijn

Moeder: Marysa Borini, concertpianiste

Stiefvader: Alberto Bruni Tedeshi, ex-mede-eigenaar van het Pirelli-concern

Getrouwd: met Nicolas Sarkozy

Kinderen: 1 zoon, Aurélien, 8 jaar

Studies: begonnen aan opleiding Kunst en Architectuur aan de universiteit van Parijs, maar niet vervolledigd

Politieke voorkeur: links

Van topmodel tot Première Dame van Frankrijk, Carla Bruni blijft niet onbesproken. Deze week beviel het ex-model van een dochter, terwijl haar man in Frankfurt de Eurocrisis probeerde op te lossen. Hoog tijd om een blik te werpen op haar cv.

De aristocratische familie Bruni Tedeschi is afkomstig uit Turijn, waar de grootvader van Carla Bruni naam maakt in de rubberindustrie. Vijf jaar is Carla Bruni als ze samen met haar familie uit Italië wegtrekt uit vrees voor ontvoeringen van de terreurbeweging De Rode Brigade. Hun nieuwe thuisland wordt Frankrijk. Ze wordt naar een Zwitserse kostschool gestuurd en vangt daarna in Parijs haar studies Kunst en Architectuur aan.

Loopbaan

1986: Na het afbreken van haar studies aan de universiteit van Parijs, tekent de 19-jarige Carla Bruni in 1986 een contract bij het modellenagentschap City Models in Parijs. Ze wordt er ontdekt door oprichter van GUESS? Inc., Paul Marciano. Na enkele grote reclamecampagnes bij GUESS? wordt Bruni opgepikt door andere topontwerpers. In de jaren die daarop volgen, staat ze onder contract bij modellenagentschap Marilyn in Parijs, Women Model Management in New York en Storm in Londen. Ze loopt de catwalks van beroemde ontwerpers als Karl Lagerfeld, Christian Dior, John Galliano, Yves Saint Laurent, Coco Chanel, Versace, … De jaren 90 zijn gouden jaren voor model Carla Bruni.

2002: Op het hoogtepunt van haar modellencarrière besluit Bruni zich te storten in de muziek. Eind jaren ’90 schrijft ze nummers voor o.a. de Franse zanger Julien Clerc. In 2002 maakt ze haar debuut met haar eerste album ‘Quelqu’un m’a dit. Wereldwijd gaan er 2 miljoen exemplaren over de toonbank.

2003: Ze ontvangt de ‘Prix Raoul Breton’, een Franse prijs voor opkomend muzikaal talent. In 2004 wint ze ook de ‘Victoire de La Musique voor beste vrouwelijke artiest’. ‘Les Victoires de la Musique’ zijn Franse muziekawards die jaarlijks worden uitgereikt.

2007: Haar tweede album ‘No Promises’ verschijnt. Wereldwijd worden er 400.000 exemplaren verkocht.

2008: ‘Comme si de rien n’était’ is de titel van haar derde album. Voor de layout van haar cd werkt ze samen met haar broer Virginio Bruni Tedeshi. 2008 is ook het jaar waarin ze eeuwige trouw belooft aan de Franse president, Nicolas Sarkozy. Ze wordt ‘Première Dame’ van Frankrijk.

Première Dame Carla Bruni

Als vrouw van de Franse president Sarkozy wijdt Carla Bruni veel van haar tijd aan liefdadigheid. Ze richt in 2009 de Carla Bruni-Sarkozy Foundation op om de toegang tot onderwijs en cultuur te verbeteren en ten strijde te trekken tegen sociale ongelijkheden. Ze werkt ook samen met ‘The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculoses and Malaria’. Ze heeft ook haar eigen stichting om analfabetisme tegen te gaan. Daarnaast is Frankrijk vertegenwoordigen in het buitenland tijdens de vele staatsbezoeken van haar man een van haar belangrijkste rollen als presidentsvrouw.

Foto: Getty