Het cv van Bart De Wever

Bart De Wever

Volledige naam: Bart Albert Liliane De Wever
Geboortedatum en -plaats: 21 december 1970, Mortsel
Burgerlijke staat: getrouwd met Veerle Hegge, vader van vier kinderen
Woonplaats: Deurne
Facebook: facebook.com/bartdewever
E-mail: bart.dewever@n-va.be

Bart De Wever neemt het op 14 oktober op tegen Patrick Janssens in een slag der titanen om de  burgemeesterssjerp van Antwerpen. Wat heeft deze populaire N-VA-politicus zoal op zijn conto staan? Ontdek het in zijn cv.

Opleiding

- 1995: Haalt zijn licentiaatsdiploma geschiedenis (K.U.Leuven).
- 1996: Haalt zijn diploma geaggregeerde Hoger Secundair Onderwijs (K.U.Leuven)

Carrière

- 1994: Neemt voor de VU deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Na de ontbinding van de VU stapt hij over naar N-VA. Tussen 1996 en 1997 is hij districtsraadslid van Berchem.

- 1996: Wetenschappelijk medewerker aan de KULeuven. Hij bereidde een doctoraat over de naoorlogse Vlaamse-nationale partijvorming voor, maar gaf er de brui aan toen hij zich voltijds op de politiek toelegde

- 2000-heden: Lid van het partijbestuur, de partijraad en het dagelijks bestuur van de N-VA

- 2004-heden: Wordt met 95% van de stemmen verkozen tot partijvoorzitter.

- 2004-2007, 2009-heden: Vlaams parlementslid. Bij de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 haalde hij 123.155 voorkeurstemmen.

- 2010: Bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010 behaalt hij met zijn partij een monsterscore van 28%, goed voor 27 zetels. Met 785.776 voorkeurstemmen is hij veruit de populairste politicus in België. Hij voert onderhandelingen met Elio Di Rupo, die preformateur is, maar die leiden niet tot een nieuwe regering. Integendeel, op 4 oktober 2010 trekt De Wever de stekker uit de onderhandelingen.

- 2011: Nadat verschillende nota's, onderhandelaars en andere koninklijke titels de revue gepasseerd zijn, schiet Bart De Wever de nota van Elio Di Rupo af. Uiteindelijk belandt zijn partij in de oppositie.

- 2012: De Wever besluit om in Antwerpen zelf de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. In de aanloop naar de verkiezingen brengt hij een boek uit over zijn spectaculaire dieet: "Het regime van Bart De Wever", geschreven door Carl Huybrechts. De opbrengst van het boek gaat naar het Zeepreventorium in De Haan, waar kinderen de strijd tegen obesitas aangaan.

Varia

- Was als student lid van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, KVHV-Antwerpen en KVHV-Leuven.
- Zijn columns in De Morgen en De Standaard werden gebundeld in het boek 'Het kostbare weefsel. Vijf jaar maatschappijkritiek' en uitgegeven door Pelckmans. In 2011 verscheen het vervolg: 'Werkbare waarden' (2011). Hij publiceerde in 2011 ook nog het boek 'Vrijheid en oprechtheid'.
- Hij verloor de finale van de VRT-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld' van Freek Braeckman.
- In december 2011 besluit De Wever iets te doen aan zijn gewicht en begint hij met het strenge Pronokal-dieet. De N-VA-voorzitter verliest zienderogen kilo's.

Tekst: Hermien Vanoost en Steven Heyse