Het cv van Ann Romney

Ann Romney is de potentiële first lady die de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een 'menselijker' uitstraling moet geven. Ze staat symbool voor de conservatieve huisvrouw aan de haard.

Maar wat staat er op haar cv?

Identikit

Naam: Ann Lois Davies Romney

Geboortedatum: 16 april 1949

Geboorteplaats: Bloomfield Hills, Michigan

Burgerlijke staat: Sinds 43 jaar getrouwd met Mitt Romney, ze heeft vijf zonen: Ben (42), Craig (41), Josh (37), Matt (34) en Tagg (31). Ze heeft ook 18 kleinkinderen.

Beroep: huisvrouw

Jeugd

Ann groeit op in een rijke voorstad van Detroit. Haar vader is een succesvolle (en rijke) ondernemer.

Ze kent Mitt Romney al sinds de lagere school, en begint een relatie met hem op haar vijftiende. Hoewel ze uit een atheïstisch gezin komt bekeert ze zich tot de mormoonse religie voor hem in 1966.

1967: Ze studeert twee jaar Frans aan de mormoonse universiteit Brigham Young in Utah. Gedurende die tijd is Mitt op humanitaire missie in Frankrijk. Het wordt immers verwacht van mannelijke leden van de kerk dat ze twee jaar op missie gaan naar het buitenland.

1969: Ann trouwt op haar twintigste met Romney. Na het huwelijk geeft ze haar studies op om zich te wijden aan de scholing van haar kinderen.

Een carrière als First Lady

Ann Romney blijft haar man wel bijstaan tijdens diverse politieke campagnes.

In 1994 staat ze aan zijn zijde wanneer hij gouverneur van Massachussetts wil worden. De campagne faalt.

Tussen 2003 en 2007 is Romney wel gouverneur, en Ann wordt First Lady van de staat Massachussetts. Ze is discreet in haar rol, maar ze engageert zich wel voor programma's die zwangere tieners bijstaan en onthouding bij jongeren promoten.

Sinds 2008 staat ze aan zijn zijde in de presidentscampagne.

Varia

Ann lijdt sinds 1998 aan multiple sclerose. Ze heeft ook borstkanker gehad in 2008.