Het cv van Alberto Contador

Geboortedatum en -plaats: 6 december 1982, Madrid
Woonplaats:
Madrid
Bijnaam:
El Pistolero
Website:
albertocontador.com
Twitter:
twitter.com/albertocontador
Facebook:
facebook.com/contador

Carrière

- Op zijn vijftiende (1998) werd hij lid van de plaatselijke wielerploeg Uni Pinto (Madrid). Goed een jaar later ging hij naar Real Velo Club Portillo. Hoewel hij er aanvankelijk niet in slaagde de eindzeges binnen te halen, maakte hij toch veel indruk met zijn klimmerstalent. In 2000 won hij de Trophy Colmenarejo, de Trophy Ind. Paracuellos, de Subida Puerto Navafria en de Hoyo de Pinares. Daarna (2001/2002) reed hij achtereenvolgens voor Iberdola en (Würth-)Once en schreef hij nog 8 zeges achter zijn naam.

- In 2003 - hij was toen 22 - debuteerde hij bij de profs (voor ONCE-Eroski) en won hij meteen een tijdrit in de Ronde van Polen. De snelle doorbraak van de jonge Spanjaard werd in 2004 afgeremd door een ernstige valpartij in de Ronde van Asturië, waarbij het zijn kaakbeen brak. Kort daarna stelden de artsen 'a cerebral cavernoma' (een afwijking aan de bloedvaten in de hersenen) vast en moest hij onder het mes. Pas in 2005 kwam hij terug in het peloton. In de Tour Down Under, zijn eerste wielerwedstrijd sinds zijn comeback, haalde hij meteen een belangrijke ritzege binnen. Het zou het begin worden van een lange indrukwekkende rij

- In 2008, op zijn 25ste, had hij de drie belangrijkste rondes (van Spanje, Italië en Frankrijk) al beet. Hij is nog maar de 5de renner uit de geschiedenis die dat doet, naast Anquetil, Gimondi, Hinault en Merckx.

De 15 opmerkelijkste zeges van Contador

2005 (Liberty Wurth) Setmana Catalana
2007 (Discovery) Ronde van Frankrijk
  Parijs-Nice
  Ronde van Castilië en Léon
2008 (Astana) Ronde van Spanje
  Ronde van Italië
  Ronde van het Baskenland
  Ronde van Castilië en Léon
2009 (Astana) Ronde van Frankrijk
  Ronde van het Baskenland
  Ronde van de Algarve
2010 (Astana) Ronde van Frankrijk
  Parijs-Nice
  Ronde van de Algarve
  Ronde van Castilië en Léon

- 30 september 2010. Contador maakt bekend dat hij tijdens de jongste Ronde van Frankrijk positief testte op het gebruik van het verboden middel clenbuterol. "Te wijten aan een voedselverontreiniging", argumenteert hijzelf. De Internationale Wielerunie heeft hem voorlopig geschorst. Wordt hij schuldig bevonden, dan moet hij zijn eindzege (en het prijzengeld van 450.000 euro?) afstaan. 

Varia

- Vorig jaar verscheen een kinderboekje over Contador, getiteld 'Querer es poder'. Vrij vertaald: 'Waar een wil is, is een weg." Dat zei hij tegen zijn moeder toen hij in 2004 op de operatietafel lag.

- Volgens de Franse sportkrant L'Equipe verdient Contador bij Astana een basisloon van 5 miljoen euro per jaar.