Het cv van Adele

In tegenstelling tot veel andere zangeressen trekt zij de aandacht met haar stem en met haar stem alleen. Nauwelijks 24 is ze, Adele, en toch rijgt ze met gemak de hits aan elkaar. Een stemoperatie zette haar een tijdje buiten strijd, maar nu is ze terug met onder andere de titelsong voor de nieuwe James Bond-film, Skyfall.

Personalia

Naam: Adele Laurie Blue Adkins
Geboortedatum: 5 mei 1988
Geboorteplaats: Tottenham, Londen, Engeland
Burgerlijke staat: ongehuwd

Opleiding

BRIT School for Performing Arts & Technology in Croydon, Londen
Afgestudeerd in mei 2006

Carrière

1992: Adele begint als 4-jarige met zingen. Haar grote voorbeelden zijn the Spice Girls en Gabrielle.

2006: Op basis van enkele demosongs op MySpace krijgt Adele een platencontract bij XL Recordings. Ze is te horen op ‘My Yvonne’, een nummer op de debuutplaat van Jack Peñate.

2007: In oktober komt haar debuutsingle ‘Hometown Glory’ uit. Dit wordt meteen de doorbraak voor de zangeres. Ze wint de ‘Critic’s choice’ op de BRIT Awards en wordt in een jaarlijkse rondvraag van de BBC bij muziekcritici getipt als grote muzikale belofte.

2008: Haar debuutplaat ‘19’ komt meteen op nummer 1 binnen in de Britse hitlijsten. Tweede single ‘Chasing Pavements’ doet het erg goed en ze mag rekenen op diverse nominaties en prijzen, waaronder een Urban Music Award voor beste jazz act. Later dat jaar gooit Adele zich ook op de Amerikaanse markt.

2009: Adele sleept de Grammy Awards voor ‘Best New Artist’ en ‘Best Female Pop Vocal Performance’ in de wacht.

2011: In januari brengt Adele haar tweede album, ‘21’ uit. De eerste single is ‘Rolling in the Deep’.

Het album en de daarvan afkomstige singles doen het bijzonder goed in de hitparades. Adele breekt dan ook verscheidene records. Zo staat ze op 20 februari tegelijk met twee singles en met twee albums op nummer 1 en 2 van de hitlijsten. Enkel de Beatles deden haar dat voor, in 1964. Haar album ‘21’ houdt het ook tien weken vol aan de top van de Britse albumlijsten en daarmee breekt ze het 21 jaar oude record van Madonna’s ‘Immaculate Collection’, die het negen weken volhield.

Adele vertrekt ook weer op tournee, maar moet enkele optredens afzeggen omdat ze geplaagd wordt door een keelontsteking en een infectie aan de luchtwegen.

In september laat ze in een talkshow met Jonathan Ross uitschijnen dat ze de titelsong voor de nieuwe James Bond-film gaat zingen. Pas een jaar later wordt dit effectief bevestigd.

In november slaat het noodlot toe als de stemproblemen van de souldiva erger worden en ze een operatie moet ondergaan. Om haar stem (en broodwinning) te redden, moet ze verplicht enkele maanden zwijgen.

2012: In februari maakt Adele haar glorieuze comeback op de Grammy Awards. Ze treedt er op en sleept in totaal zes prijzen in de wacht. Onder meer haar nummer 'Rolling in the Deep' en haar album '21' worden gelauwerd. Later op het jaar wordt bekend dat ze zwanger is van haar eerste kindje. De single Skyfall, titeltrack van de gelijknamige Bondfilm, doet het goed. Hij staat op de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop.

Set Fire to the Rain